/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Új generációs dízelmotor az Opelekben

2018. április 26. 16:15   |   Autoblog
címkék:  

A korszerű dízelmotorok legújabb generációja rajtol az Opel Grandland X-ben. Az új, 1,5 liter lökettérfogatú négyhengeres turbó erősebb, ugyanakkor takarékosabb is az előzőnél. Ráadásul, az oxidációs katalizátor/NOx-elnyelő és SCR-szabályozás innovatív kombinációjával már ma teljesíti a jövőben életbe lépő legszigorúbb károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírásokat.

A 130 LE teljesítményű 1.5-ös dízelt hatfokozatú manuális sebességváltóval és Start/Stoppal kínálja az Opel a Grandland X-ben. Maximális forgatónyomatéka 300 newtonméter 1750/percnél.

Az eddigi motorhoz, a szintén hatfokozatú váltóművel társított 120 LE teljesítményű 1.6-os dízelhez képest négy százalékot elérő mértékben takarékosabb az új. Ez az eredmény a csökkentett lökettérfogat és súrlódási veszteség mellett az optimális égésnek, a szabadalmazott dugattyúgeometriának és a kipufogógáz-visszavezetés rendkívül hatékony hőcserélőjének köszönhető.

A hengerfej és a vele egybeöntött szívócső anyaga éppúgy könnyű alumínium, mint a forgattyúsházé. A hengerenként négy szelepet két felülfekvő vezértengely működteti. Közös nyomócsöves befecskendezés juttatja a gázolajat akár 2000 bar nyomással, nyolcfuratos porlasztókon keresztül az égésterekbe. A változó geometriájú turbófeltöltő lapátkoszorújának állítása elektromos.

Az optimalizált kipufogógáz-kezelő rendszert – passzív oxidációs katalizátor/NOx-elnyelő, AdBlue-befecskendezés, SCR katalizátor és dízel-részecskeszűrő – a káros anyagok mennyiségének leszorítása érdekében kompakt egységbe foglalva helyezték el a motorhoz közel. Az NOx-elnyelő hidegindítási katalizátorként hat, amely a motor bemelegedéséig tartja alacsony szinten a nitrogénoxid-kibocsátást, hogy aztán, magasabb hőmérsékleten belépjen az SCR. Ennek az innovatív technikának köszönhetően az új 1,5 literes dízel már ma teljesíti az Euro 6d-TEMP szabvány szigorú határértékeit. A motor a hatfokozatú sebességváltó mellett nyolcfokozatú automatával is rendelhető lesz.

Az új 1,5 literes gép, a piacra nemrég bevezetett, 177 LE teljesítményű 2,0 literessel együtt képezi a Grandland X modern gázolajos kínálatát. Ezáltal két erőteljes és takarékos, tiszta üzemű, környezetbarát dízel közül választhat az ügyfél; mindkettő már ma megfelel az újonnan forgalomba helyezett járművekre 2019 szeptemberétől érvényes Euro 6d-TEMP szabályozásnak. A Grandland X tulajdonosait nem érinti majd, ha egyes városok korlátozzák a dízelautók közlekedését. 2020-ban pedig már az Opel első konnektoros hibridjeként (PHEV) is rendelkezésre áll a Grandland X.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/