/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Új generációs önvezető autó a Toyotától

2018. január 17. 18:10   |   Autoblog
címkék:  

Új generációs önvezető kísérleti járművet mutatott be a Toyota a CES informatikai szakkiállításon. A Lexus LS 600hL modellből kialakított jármű nemcsak fejlettebb, mint elődei, hanem külső megjelenése is harmonikusabb, mivel az önvezető technológiákat sikerült összehangolni az LS dizájnjával. A Platform 3.0 elnevezésű kísérleti jármű 360 fokban, 200 méteres távolságban érzékeli környezetét.

A Platform 3.0 járművet bőségesen felszerelték szenzorokkal, így jelenleg ez az egyik legjobb érzékelési képességekkel bíró önvezető tesztautó. A 200 méteres hatótávolságú Luminar LIDAR rendszer a TRI előző kísérleti járművében még csak a menetirányban működött, most viszont már teljes, 360 fokos képet alkot az autó környezetéről. Mindezt négy darab nagy felbontású LIDAR szkenner-fejegységgel sikerült elérni, amelyek precízen felderítik a jármű körül feltűnő tárgyakat – még azokat a sötét színű objektumokat is, amelyek szabad szemmel nehezen észrevehetők.

Az autó négy oldalán, a talajhoz közelebb négy darab rövidebb hatótávolságú LIDAR szenzor kapott helyet; kettő a jármű két első sárvédőjén, egy-egy pedig az első és a hátsó lökhárítón. Ezek érzékelik az alacsony és közeli útakadályokat, például a gyerekeket vagy az útfelületen heverő törmeléket. Az új platformot úgy alakították ki, hogy a közeljövőben megjelenő új technológiákat is képes legyen majd befogadni.

A TRI a michigani Ann Arborban működő CALTY Dizájn Kutatóintézet és a Toyota Motor North America kutatási-fejlesztési részlegének (TMNA R&D) szakembereit kérte fel arra, hogy kompakt kialakítású és rejtett egységekbe “csomagolják” a szenzorokat és a kamerákat. A tervezők egy új, az időjárás viszontagságainak és a hőhatásoknak ellenálló tetőelemet is készítettek, sőt az eredetileg a napfénytető számára kialakított helyet is kihasználták, hogy a jármű magassága a lehető legkevésbé változzon.

Ügyes ötletekkel sikerült megoldani, hogy az utólag beépített eszközök jórészt rejtve maradjanak, így az autót többé nem csúfítják el a karosszériára felcsavarozott külső függelékek, és sikerült megszüntetni a LIDAR érzékelők “vödörszerű” kialakítását is, ami mindezidáig az önvezető kísérleti járművek meghatározó látványeleme volt. A tetőpanel formájához a terepmotorosok bukósisakja adta az ötletet. Az autó önvezető komponenseit vezérlő számítógépes rendszert – ami korábban majdnem a teljes csomagteret elfoglalta – szintén sikerült lekicsinyíteni. Az elektronikai infrastruktúra és a kábelezés immár egy kisméretű dobozban is elfér, amit LED-világítású TRI-embléma díszít.

A Platform 3.0 gyártása idén tavasszal kezdődik. A TMNA R&D Michiganben működő prototípusfejlesztő központja nagy tapasztalattal bír a kis szériás járművek építésében, így ők építik majd át a sorozatgyártású Lexus LS modelleket Platform 3.0 autókká. A kísérleti autókból szándékosan készítenek kevés darabot, mert a TRI gyors ütemben fejleszti az önvezető technológiát, ami miatt folyamatosan frissíteni kell a tesztautó-parkot.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/