/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Új mega-üzemet és akkumulátorgyárat épít a Ford Amerikában

A Ford Motor Company bejelentette, hogy amerikai vásárlói hamarosan az elektromos hajtású járművek új kínálatából választhatnak. Ezt szolgálja a vállalat két új, hatalmas, környezetbarát és fejlett technológiájú létesítménye Tennessee és Kentucky államokban, ahol az elektromos F-sorozatú pickupok új generációja készül majd, illetve olyan akkumulátorok, amelyek a jövőbeli elektromos Ford és Lincoln modellek hajtására szolgálnak.

A Ford az autóipar eddigi legnagyobb, egyidejű befektetésére készül partnerével, az SK Innovation vállalattal: 11,4 milliárd dollárt invesztálnak a két mega-üzembe, 11 000 új munkahelyet létesítve, fellendítve a helyi közösségek életszínvonalát, és Amerika legnagyobb autóipari munkaadójává téve ezzel a Fordot.

A Tennessee állambeli Stantonban 6,5 milliárd dolláros befektetéssel felépülő vadonatúj, Blue Oval City nevű létesítmény mintegy 6000 új munkahelyet jelent majd, de ugyanilyen fontos, hogy az üzem-komplexumban teljesen újraértelmezik az autók és az akkumulátorok gyártásának módját.

A Blue Oval City egy vertikálisan integrált ökoszisztémaként működik a Ford szervezetében, kialakítva az elektromos F-sorozatú járművek széles választékát, és magában foglalva a BlueOvalSK akkumulátorgyárat, a legfontosabb beszállítókat és az újrahasznosító infrastruktúrát. A Ford új Tennessee állambeli összeszerelő üzemét úgy tervezték, hogy karbonsemlegesen működjön, és hulladék-kibocsátása is nulla legyen.

Kentucky középső részén a Ford egy akkumulátorgyártó komplexumot épít az SK Innovation vállalattal közösen; ez lesz a 5,8 milliárd dolláros BlueOvalSK akkumulátor-üzem, ahol 5000 ember dolgozik majd. Az üzemegység két akkumulátorgyártó létesítménye látja majd el a Ford észak-amerikai üzemeit helyben készülő akkukkal, amelyek az új generációs elektromos Ford és Lincoln modellekbe kerülnek.

A mostani hírt még aktuálisabbá teszi az a tény, hogy kifejezetten erős a kereslet a vadonatúj Ford F-150 Lightning pickup, az E-Transit és a Mustang Mach-E iránt, illetve hogy a Ford nemrégiben bejelentette: kibővíti a Dearbornban működő Ford Rouge Elektromos Jármű Központ gyártási kapacitását, amivel új munkahelyeket teremt Michigan államban.

A Ford 7 milliárd dolláros invesztíciója az eddigi legnagyobb egyidejű befektetés az amerikai autóipar történetében. A vállalat 2025-ig több mint 30 milliárd dollárt fektet az elektromos járművekbe, és az ennek részeként végrehajtott mostani beruházás megalapozza a vállalat hosszú távú célját, hogy megteremtse a fenntartható amerikai termelő-ökoszisztémát, felgyorsítva a karbonsemlegesség elérése irányuló törekvését, amit a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezménynek megfelelő, tudományosan meghatározott célok támasztanak alá. Összességében a Ford arra készül, hogy 2030-ra a tisztán elektromos hajtású modellek teszik majd ki globális járműgyártási volumenének 40-50 százalékát.

A Ford Blue Oval City

A Ford újragondolt mindent, ami az elektromos járművek (és akkumulátoraik) tervezésével, gyártásával és újrahasznosításával kapcsolatos, és egy teljesen új elektromosautó-gyártó ökoszisztémát alkotott. A Blue Oval City az egyik legnagyobb autógyártó komplexum lesz az Egyesült államok történelmében. Az egy évszázaddal ezelőtti, legendás Rouge üzemhez hasonlóan a Blue Oval City is új korszakot nyit majd az amerikai ipari kultúrában.

A közel 15 négyzetkilométeres területen fekvő létesítményen működnek majd a jármű-összeszerelő és akkumulátor-gyártó üzemek, emellett pedig a komplexum egy beszállítói parkot is magában foglal, így egy vertikálisan integrált ökoszisztéma alakul ki, ami nemcsak rendkívül költséghatékonyan, hanem minimális széndioxid-kibocsátással működik. Az összeszerelő üzem felhőalapú technológiáinak köszönhetően folyamatosan tökéletesíthető a minőség és a termelékenység. A mega-létesítményt úgy tervezték meg, hogy a lehető legtöbb fenntartható megoldással üzemeljen, kiaknázva a helyi megújuló energiaforrásokban, például a geotermikus-, nap- és szélenergiában rejlő lehetőségeket.

A körülbelül 6000 új munkahelyet teremtő Blue Oval City értékes műszaki innovációs forrást jelent majd a következő generációs, elektromos hajtású F-sorozatú pickupok építéséhez, ez pedig lehetővé teszi a Ford számára, hogy új vásárlókat érjen el az elektromos haszonjárművek széles választékával.

Méretei ellenére a Blue Oval Cityben működő összeszerelő üzem a lehető legkisebb terhet rója majd környezetére, sőt még pozitív hatásokat is kelt. Az üzem tervezői arra törekedtek, hogy a létesítmény a biomimikri segítségével regenerálja közvetlen környezetét. A Ford azt tűzte ki célul, hogy az összeszerelő üzem már a gyártás 2025-ös kezdetétől teljesen karbonsemleges legyen.

A komplexumnak saját szennyvízkezelő üzeme lesz, hogy az újrahasznosító rendszerek alkalmazásával az összeszerelési folyamatok során egyáltalán ne kelljen édesvizet felhasználni. A hulladékmentesítési folyamatok során az anyagok és a gyártási hulladékok egy helyszíni anyaggyűjtő központba kerülnek, ahol a szétválogatás után újrahasznosítják vagy feldolgozzák azokat az üzemben vagy a komplexumon kívüli létesítményekben.

A Ford együttműködik a Redwood Materials nevű ismert akkumulátorgyártó vállalattal, hogy az elektromos járművek fenntarthatóbbá és megfizethetőbbé váljanak az amerikaiak számára azáltal, hogy a két cég lokalizálja a beszállítói láncot, újrahasznosítási lehetőségeket teremt az életciklusuk végére ért járművek számára, valamint fokozza a lítium-ion újrahasznosítási arányát. A Ford úgy véli, hogy az akkumulátorok újrahasznosítása az elektromos hajtás jövőjének egyik záloga, ráadásul jelentős gazdasági előnyökkel is járhat, és segíthet megoldást találni az elhasználódott akkuk problémájára.

A BlueOvalSK akkumulátor-üzem

A Ford elektromos forradalmának másik sarokköve az 5,8 milliárd dolláros befektetéssel megvalósuló, a Kentucky állambeli Glendale városban 6 négyzetkilométeres területen felépülő, 5000 új munkahelyet teremtő BlueOvalSK akkumulátorgyártó üzem, ahol a tervek szerint 2025-ben kezdődik meg a termelés. A két tervezett létesítmény egyenként 43 gigawattórányi kapacitást, vagyis együttesen 86 gigawattórát képes előállítani. Az itt készülő, amerikai gyártmányú akkumulátorok hajtják majd az új generációs Ford és Lincoln EV-modelleket.

A Ford a következő öt évben összesen 525 millió dollárt invesztál abba, hogy átalakítsa az amerikai autószerelők oktatását. A program célja a szakemberek jelenlegi és következő generációinak képzése, hogy tudásukkal és ismereteikkel megfelelő műszaki hátteret biztosítsanak a hálózatba kapcsolt elektromos Ford modellek egyre bővülő kínálatához.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/