/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
| Több

Teljes okostelefon integráció az autóban

2014. március 10. 12:00   |   Autoblog
címkék:  

A német prémium autógyártók között a Mercedes-Benz elsőként építi be autóba az Apple CarPlay multimédiás rendszert. A későbbiek során elérhetővé váló rendszer működését a Mercedes-Benz egy már megrendelhető, új C-osztályban mutatta be a Genfi Autószalonon.

A Google szintén dolgozik egy autós multimédiás rendszeren: amint ez piacra kerül, a Mercedes-Benz ügyfelek az Android világát is megismerhetik autójukban. Ezzel a Mercedes-Benz – miután két évvel ezelőtt bemutatta a Drive Kit Plus és a Digital DriveStyle-App kombinációját – továbbra is iránymutató marad az autós okostelefon-integráció terén. Mindezek mellett a Mercedes-Benz Comand Online multimédiás rendszerével minden kompatibilis mobiltelefont össze lehet kötni, ami az ügyfelek számára lehetőséget biztosít a hálózathoz történő kapcsolódásra, valamint a Mercedes-Benz alkalmazások biztonságos és kényelmes használatára.

Ami összetartozik, annak együtt kell fejlődnie: az okostelefonok többé nem zárhatóak ki mindennapjainkból, az autókba integrált multimédiás rendszerek pedig manapság aktívan kommunikálnak a külvilággal – az ügyfelek számára pedig maximális kényelmet biztosít a két rendszer zökkenőmentes integrációja.

2013 júniusában az Apple 24. WWDC (Worldwide Developers Conference) konferenciáján bemutatta az „iOS in the Car” (iOS az autóban), úgy nevezett ’Incar’, vagyis autóba integrált multimédiás rendszert. Időközben a vállalat CarPlay néven hivatalosan is bejelentette és elérhetővé tette az iPhone-alapú rendszert. A Mercedes-Benz egyetlen német prémium autógyártóként már a kezdetektől fogva támogatta a projektet, a Genfi Autószalonon pedig egy új
C-osztályban máris bemutatja, hogy miként működik a rendszer.

Amint a Google is piacra lép saját, autón belüli multimédiás rendszerével, a Mercedes-Benz ügyfelek az Android világát is használhatják majd autójukban. Azt, hogy miként nézhet ki egy Android-alapú, autóba integrált multimédiás rendszer, a Mercedes-Benz már 2011-ben lenyűgöző módon demonstrálta: az „AMG Performance Media” segítségével lehetővé vált a hossz- és keresztirányú gyorsulások kijelzése, a motortól lehívott teljesítménnyel, forgatónyomatékkal, valamint a gázpedál adott pozíciójával egyetemben. A versenypályán abszolvált köröket a rendszer rögzíteni tudja, később pedig ezeket kielemzés céljából le lehet hívni. Az ügyfelek további funkciókat is társíthatnak a rendszerhez, mint például internet-hozzáférhetőséget és WiFi hotspot-ot.

A Mercedes-Benz évek óta elkötelezett a mobiltechnológiák autóba integrálása mellett, ezért nem meglepő, hogy a vállalat 2011-ben a Car Connectivity Consortium (CCC) alapító tagjai között volt: mobiltelefonok, technológiai vállalatok és autógyártók együtt dolgoznak a MirrorLink nevű megoldáson, ami egy egységes szabvány az okostelefonok járművekbe történő integrációjára. A Mercedes-Benz célja: az iOS- és Android-alapú eszközök integrációján kívül maximális kompatibilitást biztosítani olyan mobiltelefonok számára is, amelyek más operációs rendszerekkel dolgoznak.

Két évvel ezelőtt, 2012-ben a Mercedes-Benz szintén a Genfi Autószalonon mutatott be egy iránymutató innovációt: az autózás történelmében először a Drive Kit Plus és a Digital DriveStyle-App alkalmazás lehetővé tette az okostelefonok járműarchitektúrába történő teljes körű integrációját, ezáltal biztonságos és kényelmes működtetést biztosítva vezetés közben is. A rendszer részeként az okostelefon kábelen csatlakozik a járműhöz (a Drive Kit Plus segítségével) és eközben töltődik is. A Mercedes-Benz által fejlesztett Digital DriveStyle App alkalmazás eközben az okostelefonon fut és az összes alapvető funkciót egyesíti a Közösségi (pl. Facebook, Twitter, Google+), a Média (pl. Aupeo Személyes Rádió), illetve a Helyek (pl. navigáció, Google helyek) menüpontok alatt. Az okostelefonok magas szintű grafikai és feldolgozó képességeinek köszönhetően ezek a funkciók briliáns minőségben jelennek meg a jármű kijelzőjén. A Digital DriveStyle App a jármű vezérlőjével működtethető. Továbbá lehetővé vált a kommunikáció Sirivel, vagyis az iPhone digitális személyi asszisztensével anélkül, hogy a vezetőnek le kellett volna vennie a kezét a kormányról. A Drive Kit Plus és a Digital DriveStyle App jelenleg az iPhone 4 és az iPhone 5 változatokkal kompatibilis.

Az Android alapú okostelefonok támogatása az év közepétől elérhető.

Videó az Apple CarPlay működéséről:


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

bazsi
2014-03-11 - 14:13

Lassan okosabb lesz a kocsi, mint én. Jó a sok kütyü, de én annak örülnék a legjobban, ha az autókat nem kellene szervizelni inkább. Van egy kenőanyag ajánló program: http://bit.ly/kenoanyag Jónak tűnik. Ilyen alkalmazások kellenének majd ezekbe a kütyükbe, amik hasznosak.


*/