Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Új fotók és információk a Volvo S60-ról

2008. december 17. 16:55   |   DG
címkék:  

A Volvo szerint a koncepcióautó minden elemét a skandináv design, illetve a svéd tengerpart sziklái és vizei ihlették, az eredmény pedig drámai lett.


2010-ben érkezik az új Volvo S60, mely ha csak 80 százalékban úgy fog kinézni, mint a koncepcióautó, s ha az összes most bemutatott, innovatív technikai megoldást felvonultatja, komoly lendületet adhat a svéd márkának a jövőben. Dinamikus és karakteres, drámai megjelenésű autó, melyben a skandináv hagyományok találkoznak a csúcstechnikával. Az S60 koncepcióautóba egy új fejlesztésű, 1,6 literes, közvetlen befecskendezéses 180 lóerős turbómotort szereltek, mely 119 g/km-es széndioxid-kibocsátással büszkélkedhet. A tanulmányautó másik fontos újdonsága egy olyan biztonsági rendszer, amely többek között képes felismerni az autó elé lépő gyalogosokat és automatikusan az autó maximális fékerejét kihasználva fékez, ha a sofőr ezt nem tenné meg.


A kupéforma inspirálta vonalvezetés karakteres megjelenést kölcsönzött már az eredeti S60 típusnak is, és ez a karakter a következő generációs modellnél még tovább erősödik. A Volvo szerint a koncepcióautó minden elemét a skandináv design, illetve a svéd tengerpart sziklái és vizei ihlették, az eredmény pedig drámai és érzéki lett – ezzel együtt tudunk érteni.

Elöl, a hűtőrács szélein a legújabb Volvókra jellemző fények világítanak, melyek jól kihangsúlyozzák az orr függőlegességét és a motorháztető V-formáját. Az alsó légbeömlők fordított trapézt mintázó alakjával együtt ezek az elemek nagyon kifejező “arcot” adnak a koncepcióautónak. A fényszórók egészen különlegesek; a bennük található világítótestek két apró, egymás mellett vitorlázó viking hosszúhajót formáznak – az egyik hajó szolgáltatja a tompított, a másik pedig a távolsági fényt.


Különleges a kettős hullámot formázó oldalsó vállvonal, valamint a keskeny üvegtető is. A 20-collos, 7 küllős keréktárcsák, valamint az alacsony profilú gumik mintázata ehhez az autóhoz készült. A bronzszínű fékpofák harmóniában vannak a Warm Liquid Copper, azaz meleg rézfolyam külső fényezéssel. Az egyedi, parallelogramma formájú hátsó ajtók is látványosan nyílnak. Az ajtónyitás gombnyomásra indul, és az első fázisban a hagyományos ajtókhoz hasonlóan történik. A következő fázisban azonban az ajtó első része is kiemelkedik az autó síkjából, és a karosszériával párhuzamosan az egész ajtó hátracsúszik, egészen a hátsó kerekekig.


A kocsi hátulján egy behúzható diffúzor is helyet kapott, amely a sebességtől függően automatikusan a lehető legjobb aerodinamikai tulajdonságokat igyekszik biztosítani a járműnek.

Az S60 koncepcióautó belső tere kétségkívül az eddigi legexkluzívabb Volvo utastér. A négyüléses autó belsejének közepén a kézzel készült Orrefors-kristályüvegből kimunkált lebegő középső konzolt láthatjuk. A kombinált műszeregység ugyanolyan lebegő elemnek, szinte súlytalannak tűnik, mint a középső konzol. A sebességmérő valójában egy háromdimenziós üvegspirál. Az alacsonyabb sebességeket jelző számok vannak a legközelebb a vezetőhöz, a sebesség növekedésével pedig egyre messzebbre kerülnek.


A lebegés motívuma a koncepcióautó keskeny, könnyű, a testet jól körülölelő üléseiben folytatódik, melyek puha Light Blond bőrből és kontrasztos színű varrással készültek. Az ülések a középkonzol alsó részéhez és a belső küszöbhöz vannak rögzítve, azaz nem is érintik a padlót. A biztonsági övet és a kartámaszt az ülésekbe integrálták. Az ajtók felső felét eredeti nyírfa borítja, amelynek a színe tökéletesen egyezik a skandináv partokon oly gyakori, só és nap koptatta fa mólók és hordalékfa színével.


A S60 koncepcióautóban bemutatkozik egy teljesen új, innovatív biztonsági rendszer, amely többek között képes felismerni az autó elé lépő gyalogosokat – és automatikusan az autó maximális fékerejét kihasználva fékez, ha a sofőr ezt nem tenné meg. Az új rendszer a védtelen gyalogosok biztonságát is növeli, ráadásul az új megoldás már nem csak a fékerő egy része, hanem a teljes fékerő felett rendelkezik. A gyalogost elütő autó sebessége jelentős szerepet játszik a baleset végkimenetelében. Ha a sebesség 50 km/óráról 30 km/órára csökken, a gyalogos túlélési esélyei jelentős mértékben nőnek. A Volvo célja az, hogy ez az új technológia 20 km/óra sebesség alatt segítsen megelőzni a gyalogosgázolásokat. Ha az autó ennél gyorsabban halad, akkor a cél, hogy a sebességet az ütközés pillanatáig a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék. Az esetek többségben körülbelül 75 százalékkal tudják csökkenteni az ütközési erőhatást.


A Volvo S60 koncepcióautó erőforrása egy 1,6 liter hengerűrtartalmú, nagy hatásfokú, közvetlen befecskendezéses GTDi turbómotor, 180 lóerős teljesítménnyel. A motor fejlett technológiai megoldásai révén kilométerenként mindössze 119 gramm széndioxidot bocsát ki a légkörbe és nagyon keveset fogyaszt. A hajtóműhöz duplakuplungos sebességváltó kapcsolódik, takarékos DRIVe móddal és start/stop rendszerrel. A GTDi benzinmotor sorozatgyártású kivitele 2009 második felében mutatkozik majd be.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Még nem érkezett hozzászólás.