/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Új kétliteres Volvo turbómotor

2010. február 05. 17:57   |   Autoblog
címkék:  

A Volvo egy új fejlesztésű, 2 literes négyhengeres turbómotort mutat be az S80, V70 és XC60 modellekben. A 2.0 GTDi erőforrás a közvetlen befecskendezést és a turbófeltöltést kettős változó szelepvezérléssel kombinálja. Teljesítménye 203 lóerő, míg legnagyobb nyomatéka 300 newtonméter.

Az új 2 literes aggregát Borg-Wagner turbófeltöltője a motor maximális teljesítményéhez viszonyítva a legkisebb a piacon kaphatóak közül. Emellett a turbinaházat egybeépítették a kipufogó-gyűjtőcsővel: ezzel a hatékony megoldással a Volvónak már korábban is jó tapasztalatai voltak. Most annyi a különbség, hogy az új kipufogócsonk- és turbinaház öntvény helyett lemezacélból készül. Az acél könnyebb, kompaktabb, és a külön szigetelőrétegnek köszönhetően ez a rendszer kevesebb hőt termel. Ily módon a gáz magas hőmérsékleten áramolhat, ami hatékonyabb égést tesz lehetővé. A hajtómű legnagyobb teljesítményét 6000, legnagyobb nyomatékát pedig 1750-es fordulatszámon adja le (rövid ideig 320 Nm). A Volvo S80-ban kézi váltóval 7,9, míg az XC60-ban automatával 8,6 liter üzemanyagot éget el 100 kilométerenként.

A Volvo új GTDi motorja mindkét vezérműtengelynél változó vezérléssel működik. Mind a szívó-, mind a kipufogószelepek nyitásának időzítése változtatható. Ennek eredményeként az égési folyamat a teljes fordulatszám-tartományban a lehető leghatékonyabbá válik, a gyorsulás pedig valamennyi sebességnél élénk lesz. A GTDi motort a Volvo új, hatfokozatú duplakuplungos automatájával vagy a hatfokozatú kézi váltójával párosítják. Az S80 7,9, a V70 pedig 8,3 másodperc alatt gyorsul százra, automatával ez 8,5, illetve 8,9 másodpercet vesz igénybe.

  A 2.0 GTDi motort először olyan piacokon hozzák forgalomba, amelyeken a két literesnél kisebb hengerűrtartalmú motorok adókedvezményben részesülnek: Délkelet-Ázsiában, Hollandiában, Kínában és Japánban.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/