/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Új öthengeres dízel a Volvo S80-ban

2009. január 07. 14:47   |   Autoblog
címkék:  

Az új D5 dízel 205 lóerős, 420 Nm-es nyomatékkal rendelkezik, 6,2 litert fogyaszt százon és 164 g/km a széndioxid-kibocsátása.

A Volvo egy új fejlesztésű, öthengeres 2,4 literes dízelmotort mutat be a Volvo S80 modellben. A hajtómű megfelel az Euro 5 emissziós szabvány szigorú előírásainak és jelentősen gazdaságosabb az elődjénél. A csúcstechnológiás megoldások, például a szekvenciális kettős turbófeltöltők, a kerámiából készült izzítógyertyák és a piezoinjektoros üzemanyag-befecskendezők révén a Volvo mérnökei rendkívül alacsony fogyasztást és károsanyag-kibocsátást hoztak ki a motorból. Az új D5 dízel 205 lóerős, 420 Nm-es nyomatékkal rendelkezik, 6,2 litert fogyaszt százon és 164 g/km a széndioxid-kibocsátása.


A két különböző méretű turbófeltöltő legnagyobb előnye az, hogy a megszokottnál jóval szélesebb fordulatszám-tartományban képesek plusz teljesítményt biztosítani. Ennek a megoldásnak köszönhetően az autó azonnal reagál és minden sebességnél erőteljes gyorsításra képes, ráadásul szinte észrevehetetlen az átmenet, amikor a motor az egyik feltöltőről a másikra vált. Mindig elegendő tartalék áll rendelkezésre a gyors előzésekhez, különösen a 80-120 km/h sebességtartományban.


A piezoinjektoros befecskendezőkkel működő befecskendezési rendszer precízen szétszórja az üzemanyagot az égéstérben, így egyenletes égés és alacsony károsanyag-kibocsátás érhető el. A befecskendezési nyomás maximum 1800 bar. A két turbófeltöltő, a piezoinjektoros üzemanyag-befecskendező, valamint a továbbfejlesztett EGR-rendszer mellett az új D5 motort kerámia izzítógyertyákkal szerelték fel, amelyek mindössze két másodperc alatt 1000 celsius fok hőmérsékletre melegszenek fel, így a motor könnyen, alacsonyabb károsanyag-kibocsátással indítható.


A két turbófeltöltő különböző méretű és nagyon magas, 1,8 bar turbónyomás felépítésére képes. A kisebbik elsősorban alacsonyabb fordulatszámon működik. Gyorsabban felpörög, mint a nagyobb, azaz már a gázpedál legkisebb lenyomására is reagál. Magasabb fordulatszámon működésbe lép a nagyobb turbófeltöltő.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/