/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Újabb Mercedes-Benz beruházás Kecskeméten

2020. március 13. 20:30   |   Autoblog
címkék:  

A kecskeméti gyárban 100 millió eurós beruházással új présüzemet épít a Mercedes-Benz AG, ezzel is növelve a márka globális termelési hálózatának rugalmasságát. Az új üzem iránymutató beruházás az anyagmegmunkálás folyamatainak digitalizációja terén. Az új présüzem technológiájának köszönhetően a formatervezés, a fejlesztés, a tervezés, a szerszámkészítés és a gyártás még inkább összehangolttá válik. A termelés előreláthatólag 2022-ben kezdődik az új magyarországi présüzemben.

20200313_MercedesBenz Kecskemet uj presuzem beruhazas bejelentes_csoportkep

Ezzel megnő a kecskeméti gyár és ezzel együtt a Mercedes-Benz teljes nemzetközi présüzem-hálózatának termelési kapacitása is. Az új Servo présutcát egy úgynevezett lézer lemezvágó gépsor egészíti ki, amely az alumínium és acél alkatrészek hatékony és rugalmas vágását teszi lehetővé, vágószerszámok nélkül. A vállalat azt is bejelentette, hogy a kecskeméti autógyár 2022-től széndioxid-semlegesen fog gyártani.

Még rugalmasabb gyártás

A magyarországi telephelyen létesítendő új présüzem által az anyagáramlás és az alkatrészellátás optimalizálásával a Mercedes-Benz termelési hálózatában hatékonyabb termelés valósulhat meg. A kecskeméti gyár présüzeme így egy németországi telephelyekkel – Sindelfingen, Bréma, Hamburg és Kuppenheim – együtt működő présüzem-hálózat újabb tagja lesz.

20200313_MercedesBenz Kecskemet munka a jelenlegi presuzemben_1

Az új kecskeméti présüzem előnye, hogy lehetővé teszi a termelési kapacitások rugalmas elosztását. Egy olyan, csúcstechnológiás Servo présutca valósul meg, ami a Mercedes-Benz présüzem-hálózatnak más telephelyein már most is üzemben van. A felépítésben megegyező Servo présutcák alkalmazása által a présszerszámok telephelyek közötti cserélhetősége biztosított, és rugalmas termelést tesznek lehetővé. A kecskeméti Mercedes-Benz gyár új Servo présutcája esetében különböző technikai újítások is megvalósulnak: az egyik ilyen a folyamatok következetes digitalizálása a megrendeléstől a termelésen és a logisztikai folyamatokon át a karosszériaüzemnek való kiszállításig.

A borító karosszériaelemeket előállító Servo présutca és az új, vagy átalakított présszerszámok teszteléséhez szükséges Servo próbaprés mellett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár új présüzemében egy lézer lemezvágó gépsor is helyet kap. Ez a szerkezet feldarabolja az alumínium és az acél tekercseket, alapanyagot szolgáltatva a Servo présutcának. Az eljárás különlegessége az, hogy a darabolást, az alapanyag folyamatos adagolása mellett, lézerrel végzi a gép. Ez a berendezés feleslegessé teszi a mindeddig használt nagy vágószerszámok előállítását, ami jelentősen hozzájárul a hatékonyabb termeléshez és a gyártás rugalmasabbá tételéhez.

A mintegy 23 ezer négyzetméteres présüzem a meglévő kecskeméti gyár részeként működik majd, a termelés indulása 2022-ben várható.

Fenntartható termelés

20200313_MercedesBenz Kecskemet munka a jelenlegi presuzemben_2

A fejlesztéseknek köszönhetően a kecskeméti gyárban készült kompakt gépjárművek a jövőben még nagyobb arányban állnak majd olyan alkatrészekből, amelyek helyben készülnek. Az új présüzem a legkülönbözőbb acél- és alumíniumfajtákból préselt alkatrészekkel fogja ellátni a termelési hálózatot.

A Mercedes-Benz egyre inkább kiváló minőségű alumíniumötvözeteket használ fel a könnyű karosszériaszerkezetben. Az alacsony súly mellett az alumínium másik előnye, hogy végtelen számú alkalommal újrahasznosítható, a minőség romlása nélkül. Az alumíniumhulladék újrahasznosítása mindemellett csak huszadannyi energiát igényel, mint amennyire a könnyűfém újragyártásához szükség lenne. Ez is jelentősen csökkenti a széndioxid-kibocsátást, mivel minden újrahasznosított 1 tonna alumínium 6-9 tonna széndioxid-kibocsátás csökkenést jelent.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár a kezdetek óta elkötelezett a környezet és az éghajlat védelme mellett; az egy gyártott járműre eső energiafogyasztás jelentősen csökkent az utóbbi években. Optimalizálták a világítási és szellőztető rendszerek kapcsolási idejét, illetve LED lámpákra álltak át. Új világítási vezérlési koncepciót, valamint tompító funkciót vezettek be a karosszériaüzemben, emellett optimalizálták az energiaellátó rendszerek szoftverét és bevezették az igény szerinti légmennyiség-szabályozást is. 2022-től a Mercedes-Benz kecskeméti gyára teljesen széndioxid-semlegesen fog gyártani. Ennek fontos mérföldköve a villamosenergia-ellátás 100 százalékban zöld villamos energiára való átállítása.

20200313_MercedesBenz Kecskemet uj presuzem latvanyterv

A termelésen kívül is kiemelt figyelmet fordít a kecskeméti telephely a környezet- és éghajlatvédelemre: 2013 óta 2278 fát ültettek, és új hulladéksziget koncepciót vezettek be a hulladék optimális szétválogatásának támogatására.

2019-ben mintegy 190 ezer Mercedes-Benz kompakt autót állítottak elő Kecskeméten. A gyárban a Mercedes-Benz A-osztályt, valamint a négyajtós CLA Coupé és a CLA Shooting Brake modelleket gyártják – e két utóbbit az egész világon kizárólag a magyarországi telephelyen.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/