/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Újabb szigorú törésteszt, meglepetésekkel

2020. december 09. 19:40   |   Autoblog
címkék:  

Az új autók biztonságát vizsgáló fogyasztóvédelmi szervezet, az Euro NCAP közzétette az idei év utolsó adag vizsgálati eredményeit, amely hét új autó teljesítményét szemlézi. Az Audi A3 Sportback, a SEAT Leon, az Isuzu D-MAX, a Kia Sorento és a Land Rover Defender megszerezték a legmagasabb, ötcsillagos minősítést, ám a Honda városi villanyautója, az e modell csak négy, míg a Hyundai minije, az i10 csak három csillagot érdemelt.

All-new-SEAT-Leon-achieves-five-star-rating-in-the-new-and-stricter-Euro-NCAP-safety-test_01_HQ

Az Euro NCAP kétévente újraértékeli tesztelési gyakorlatát, és a 2020-as évben megjelent tesztek az eddigi legszigorúbbak és legátfogóbbak. Az Euro NCAP 2020-as vizsgálati eljárásainak egyik legfontosabb változása a mozgó akadály bevezetése a mozgó autó frontális ütközési tesztjéhez, helyettesítve a mérsékelt eltolással deformálódó akadály tesztet. A teszt segíti a szervezetet az autóban ülők védelmének értékelésében, de azt is, hogy az autók szerkezeti elemei miként járulnak hozzá az eredményhez.

Nem ez az egyetlen változás a tesztelési eljárásban. Az oldalsó ütközéseket frissítették az ütköztetett akadály sebességének és tömegének kiigazításával, növelve a vizsgálat súlyosságát. Az Euro NCAP pedig először értékeli a távoli oldalsó ütközésvédelmet, különös tekintettel a vezetővédelemre, valamint a vezető és az első ülés utasának lehetséges kölcsönhatására.

Az Euro NCAP további hangsúlyt fektetett a baleset-megelőzési és a vezetőtámogató rendszerek legújabb generációjára, és új forgatókönyveket vezetett be az AEB (autonóm vészfékrendszer) technológia értékelésére, ideértve a ráfutásos helyzetek szimulációját és kereszteződésben történő kanyarodást. De a Safety Assist kategória részeként immár a járművezető állapotát figyelő rendszereket is értékelik.

LR_DEF_110_NCAP_091220_02

Az Audi és a SEAT a Volkswagen Csoport MQB-II padlólemezére épül és mindkettőben megtalálható egy első középső légzsák is, a spanyol kompakt mégis valamivel jobb eredményt ért el a németnél. A Leon minden területen magas pontszámot ért el: felnőttutas-védelem 92%, gyermekvédelem 88%, gyalogosvédelem 71% és asszisztens rendszerek 80%. Az Audi A3 ettől csak enyhén elmaradva 89, 81, 68 és 73 százalékot teljesített.

Az olyan nagyvasak, mint az Isuzu D-MAX, a Kia Sorento és a Land Rover Defender egyaránt megkapták a maximális ötcsillagos minősítést, ami remek. A pickup kategóriában nem elsődleges szempont a biztonság hangsúlyozása, az Isuzu mégis nagyon bőkezűen felszerelt és a vészfékrendszertől kezdve az első központi légzsákig mindent alapáron tartalmaz. 84, 86, 69, 83%-os eredménye kiemelkedően jó. A mobil deformálódó akadállyal ütközve azért kiderült, hogy jelentős tömege és első kialakítása miatt nem kíméli az ütközésben résztvevő másik járművet. Ugyanez a helyzet a Land Rover Defenderrel és a Kia Sorentóval is.

Ötcsillagos törésteszt_Kia Sorento

A Defender 85, 85, 71 és 79 százalékos eredménnyel végzett. A Sorento 82%-ot teljesített a felnőtt utasok, 85-öt a gyermekek, 63-at pedig a gyalogosok védelmében, ugyanakkor 87%-ot szerzett a biztonsági felszerelések kategóriájában. Az összes korszerű passzív és aktív biztonsági rendszer megtalálható a fedélzetén: első középső légzsák, ráfutásos ütközéselkerülő, kereszteződés asszisztens, sávkövető rendszer, holttérfigyelő, navigáció alapú adaptív sebességtartó automatika, hátsó keresztirányú és másodlagos ütközéselkerülő rendszer.

A villanyhajtású Honda e nélkülöz néhány olyan fejlett biztonsági rendszert, amely a Honda Jazz-ben az alapfelszereltség részét képezik, így nem kapta meg a maximális ötcsillagos értékelést (76, 82, 62, 65%). A hetes mezőnyben a Hyundai i10 lett a leggyengébb; asszisztens rendszereinek tudása nem kielégítő és a frontális ütközés tesztnél a sofőrt nem fogta meg a biztonsági öv, alácsúszott. A Hyundai értékelése 69, 75, 52 és 59 százalék.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/