/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Újév napján dőlt meg a Forma-1 egyik legfontosabb rekordja

2024. április 19. 09:00   |   Autoblog
címkék:  

A régi időkben a januári és a februári futamok meglehetősen gyakoriak voltak.

A modern Forma-1-ben a karácsonyi és újévi időszak általában az év egyik legforgalmasabb időszaka a csapatok számára, mivel az utolsó finomításokat végzik az autókhoz, amelyektől azt remélik, hogy a következő szezonban a pályán is jól teljesíthetnek majd.

Az 1960-as években azonban, amikor az autók még nagyrészt ugyanazok voltak egyik szezonról a másikra, ezt nem kellett figyelembe venni – vagyis a versenyeket január elejétől december végéig lehetett rendezni.

A Dél-Afrikai Nagydíj 1962 decemberében debütált először a világbajnokságban, Graham Hill december 29-én az East London pályán szerezte meg első bajnoki címét.

1965-ben és 1968-ban is január 1-jén, azaz újév napján tartották a szezonnyitót, mindkét futamot Jim Clark nyerte a Lotusszal – a második győzelem egyszerre volt megható és történelmi jelentőségű.

Az 1968-as futam megnyerésével Clark megszerezte 25-dik világbajnoki nagydíjgyőzelmét, amivel beállította a Juan Manuel Fangio által 1957 óta tartott rekordot.

Mint mindig, most is dominánsan vezetett a skót a Lotusszal. A legtöbb vezetett futam, a legtöbb pole pozíció és a legtöbb pont rekordját is birtokolta, de tragikus módon egy baleset következtében elhunyt és soha többé nem tudott hozzátenni a listájához.

A következő világbajnoki futamra csak május 12-én, Spanyolországban került sor, Clark áprilisban egy Forma-2-es versenyen állt rajthoz Hockemheimben.

A vizes versenyen korán balesetet szenvedett és a belehalt sérüléseibe, így 25 futamgyőzelemmel távozott el az élők sorából.

Borítókép:  Bernard Cahier/Getty Images

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/