/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Újra a dízelesek örülhetnek a héten

2014. december 01. 07:00   |   Autoblog
címkék:  

Az üzemanyag piaci árak és a forint árfolyam heti változását figyelembe véve december 3-án, szerdán a benzin ára 0-2 forinttal, a gázolajé 5-6 forinttal csökkenhet.

Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten erősen befolyásolta a külső kereslet. Benzinből, de szokatlan módon gázolajból is megnövekedett az USA igénye, elsősorban a hideg időjárás miatt erősödött a tartalékolás. Az ázsiai és a nyugat-afrikai benzinigény továbbra is megmaradt. Az előrejelzések szerint decemberben már lényegesen több dízel jut az európai piacokra az USA-ból mint novemberben, ezért itt további áresés várható, bár az orosz export csökkenni fog. A forint árfolyama a november 24 – november 28 -i héten 246 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. másfél forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében stagnált.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piaci áremelkedés 1,2%-os, az északnyugat-európai piacon a forintban történt változások 0,6%-os emelkedést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 0,8%-os árcsökkenést jeleznek. A gázolajnál 3,5-4,3% közötti volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam gyengülése felerősítette a dollárpiaci áremelkedésből eredő hatást, illetve mérsékelte az árcsökkenésből származó hatást – írta heti előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára december 3-án, szerdán várhatóan nem változik, azonban a hét második felében jelentkező nagyobb áresés hatására egy 2 forint körüli csökkentés is elképzelhető.. A gázolajnál a piaci árak alapján 5-6 forintos csökkentés várható.

A fenti adatok alapján a benzin ára 375-377 forint/literes szintek között változhat, a gázolaj ára 384-386 Ft/literre csökkenhet. Az elmúlt egy év során a benzin ára 7, a gázolajé közel 8%-kal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 10%-kal több benzint és 11%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/