/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Úri dagonya – Nissan Navara NP300 menetpróba

2015. október 30. 14:45   |   Autoblog
címkék:  

Alaposan próbára tettük Lengyelországban a vadonatúj Nissan NP300 Navara pickupot, ami egyrészt maradt az a masszív alvázas kisteherautó, aminek megismertük, másrészt viszont friss, crossoveres jegyeket felmutató formatervével, a kategóriában egyedülálló műszaki megoldásaival és javított kényelmével még közelebb lépett a személyautókhoz. A Nissan legjobb többcélú járműve.

Sokan nem tudják, de a Nissan már 80 éve gyárt pickupokat, a legfrissebb Navara már a kisteherautó 12. generációja. Navarának azonban még csak három generáció óta hívják a típust Európában, a most bemutatott NP300 Navara elnevezéséből a 300 erre utal, az NP pedig a Nissan Pickup rövidítése. Az NP300 azért is került bele a típusnévbe, mert a Nissan az új modellben igyekezett a robosztus, egyszerű NP300 pickup modell és a sokkal fényűzőbb, személyautósabb Navara tulajdonságait minden korábbinál szorosabban ötvözni. A kisteherautó legújabb nemzedékének most még természetesebb a család, a kollégák vagy a rakomány szállítása, akár emberpróbáló körülmények között is.

Az NP300 Navara remekül néz ki, ami manapság nem elhanyagolható szempont egy haszonjárműnél. A kifejezetten az európai piac igényei és ízlése szerint kialakított, és ott is gyártott autó mindkét változata (King Cab és Double Cab) egyszerre robusztus és sportos stílusú. A Navarán is megjelent az új generációs Nissan modellekre jellemző V-alakú hűtőrács és bumeráng formájú LED-es nappali menetfények; a hűtőmaszkot és a fényszórókat pedig egy egységbe rendezték. A krómozott maszk formáját követi az alsó légbeömlő, kétoldalt pedig a krómkeretbe foglalt ködlámpák laknak. A Navara megjelenése tekintélyt parancsoló.

A King Cab fülkés modell – amiből vélhetően nem látunk majd sokat az utakon – hossza 5255 mm, a duplakabinos modellé pedig 5330 mm, ami a korábbi generációhoz képest 67 mm-rel hosszabb platónak tudható be. A plató teljes hossza a King Cab változat esetében 1788, a Double Cab esetében pedig 1578 mm, ami kategóriaelső érték. A kerékdobok közti szélesség 1130 mm, egyébként 1560 mm. A különféle platóbélésektől a formatervezett keménytetőig rengeteg kiegészítő áll rendelkezésre, a C-csatornás rögzítő rendszer azonban az alapfelszerelés része. Az utastér hátsó falán és a plató oldalain kialakított, nagy igénybevételre tervezett csatornák teljes rugalmasságot biztosítanak a sérülékeny szállítmányok rögzítéséhez. A C-alakú csatornákban csúszó bilincsekkel még a legszokatlanabb alakú tárgyak is egyszerűen rögzíthetők.

A raktér nagyobb lett, a belső helykínálat nem változott, a Navarában mégis jobb utazni. Átalakították a műszerfalat, több helyet szabadítva fel az utasoknak, továbbá kicserélték az első üléseket. Ezek állítólag a NASA, az amerikai űrhivatal által inspirált technológiákat felhasználó deréktámaszos darabok, amelyek ergonomikus kialakítása hozzájárul a vezető éberségének fenntartásához. Utóbbiról nem tudok nyilatkozni, de az ülések valóban kiválóak, egyedi görbületük miatt remekül támasztják a hát teljes szakaszát, semmiféle feszülést nem tapasztal bennük menet közben az ember. A hátsó lábtér továbbra is passzentos, de azért a magasabbak is elférnek egymás mögött. A hátsó pad alakján faragtak valamelyest, de hosszú távon azért itt nem kényelmes utazni, ahogy a többi hasonló felépítésű járműben sem. A támlák meredeken állnak, katonás pózba kényszerítve az utasokat. Akad viszont hátsó szellőztető rendszer, ami kedves figyelmesség a szegmensben.

Dicséret illeti a vezetőhely ergonómiáját, tág határok között szabályozható a vezetőülés, kézre áll a váltókar, a kezelőszerveket könnyű elérni, csupán a négy helyett két irányban állítható kormány az, amit nem értek. A volán pozíciója így is megfelelő, de előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az ember egy picit maga felé húzná. A Navara műszerfala egyébként impozáns, a fő műszercsoport szép és informatív, a középkonzol az érintőképernyős kezelőfelülettel felszereltség pedig zavarba ejtő. Persze minket csúcskivitelű példányokkal kényeztettek el, de a crossoveres, személyautós behatás érezhető, s azt is meg kellett állapítanom, hogy az anyagminőség sokat javult. A tesztvezetés előtt tájékoztattak minket, hogy előszériás autókkal van dolgunk, tehát elképzelhető, hogy az illesztések itt-ott nem stimmelnek majd, ennek ellenére semmi ilyen jellegű hibát nem találtunk és menet közben zörgést vagy kopogást sem tapasztaltunk.

A Navara nemcsak kulturáltságával, hanem felszereltségével is lenyűgöz. Elérhető hozzá többek között nagyon hasznos 360 fokos parkolókamera, automata vészfékező rendszer, sebességtartó automatika, hegy- és lejtmenetvezérlés, visszagurulás-gátló, tolatókamera, parkoló szenzorok és kulcs nélküli ajtónyitás is.

Az új NP300 Navarát új élmény vezetni, aszfaltozott úton és terepen egyaránt, ami a teljesen új, ötlengőkaros hátsó felfüggesztésnek köszönhető. Ráadásul ez az utazási kényelem javításán felül a korábbi laprugós felfüggesztéshez képest 20 kilogrammal könnyebb is. A King Cab modellben továbbra is laprugók teljesítenek szolgálatot, ám ezeket is átdolgozták. Könnyebbek, javítják a hátsó terepszöget, és csökkentik a menetzajt is. A Navara érezhetően pontosabban irányítható és stabilabban fekszi az utat az új felfüggesztéssel, a rugózása is jobb és az úthibákon nem dobál. Menet közben egyetlen zavaró tényező jelentkezik csak, az alvázas felépítésből adódó finom remegés. Az NP300 Navara persze nem tagadhatja le származását; hatalmas autó, 1850 mm széles, 1840 mm magas, tengelytávja pedig 3150 mm-es, mozgékonysága és fordulékonysága nem vethető össze egy személyautóéval. Kormányát teherautósan nekiveselkedve kell tekerni, a karosszéria pedig nagyokat bólint a terhelésváltásoknál. A motorhoz kapcsolt hatgangos manuális szerkezet nagyon jó darab, a hétfokozatú automatát nem próbáltuk.

Az új NP300 Navara egy Renault fejlesztésű, de a kisteherautóhoz szabott 2,3 literes, közvetlen befecskendezéses dCi blokk egy- és kétturbós változatával kerül piacra. Előbbi verzióban 160, utóbbiban 190 lóerőt mozgósít a motor, nyomatéka pedig 403, illetve 450 Nm, amelyet már 1500-as fordulatszámon rendelkezésre bocsájt. Mi az ikerturbós, erősebb motorral szerelt autót vezettük, ami minden helyzetben bivalyerősnek, nyomatékosnak bizonyult. Legelőnyösebb tulajdonsága, hogy már a „pincéből”, 1500-as fordulatszámtól húz és nem csökken a lelkesedése egészen 4000-es fordulatig. A remek szigetelésnek köszönhetően a hangja is visszafogott, a Navara egyébként is rendkívül csendes üzemű. A Nissan szerint a 2,3 literes dCi motor a korábbi generáció erőforrásánál akár 24 százalékkal hatékonyabb és átlagban 6,4 liter gázolajat fogyaszt – hogy ezt sikerül-e megközelíteni, majd egy alapos próba alkalmával kiderül. Nekünk mindenesetre a folyamatos nyúzás ellenére 9 literes átlagot sikerült produkálnunk, ami nem rossz.

Ha le kell térni a kiépített utakról, az új Navara akkor sem jön zavarba, sőt, új énjét mutatja. Elképesztő dolgokra képes, még az utcai gumikon is, amint azt az épített akadálypályán megtapasztaltuk. Megbirkózik akár 30 százalékos emelkedővel, átgázol patakon és sártengeren. A négykerék-hajtás a középkonzolról kapcsolható, ha pedig zordra fordulnak a körülmények, zárható a hátsó differenciálmű és aktiválható az osztómű. Felező fokozatban a Navara olyan helyeken is elevickél, ahol az utasok már az elsüllyedés miatt pánikolnak. Ottjártunkkor a folyamatos, intenzív esőzés még izgalmasabbá tette a pályát, de a Nissan még a legnagyobb slamasztikából is kihúzta magát egy-egy nagyobb gázadással. A váltót többnyire kettes fokozatban tartva, felező áttétellel haladtunk előre a mély sárban, felkapaszkodtunk az esőáztatta dombokra és lejöttünk a meredek lejtőkön minden probléma nélkül. Óvatosságra egyedül a 223 mm-es hasmagasság int, amelyet ráadásul tovább rontanak az oldalfellépők, s a nem túl jó terepszögeket is érdemes olykor számításba venni. Mindenesetre megdöbbentő volt tapasztalni, hogy milyen akadályokkal képes megbirkózni a Navara, a leendő tulajdonosoknak üzenem, hogy ami ijesztőnek tűnik, az autó ott is elmegy.

Az új Navara más tekintetben is a szegmens legjobbjává lépett elő. A pickupok tulajdonosai megbízható munkaeszközt keresnek, ezért az NP300 Navara összes változatának terhelhetősége és vontatási teljesítménye is növekedett. Minden változat egy tonna feletti terhelhetőséget és figyelemre méltó, 3500 kg-os vontatási teljesítményt nyújt, így az NP300 Navara készen áll a legkeményebb munkára és a legizgalmasabb szabadidős kalandokra is. A szerelvény össztömege immár elérheti a 6 tonnát.

A Navara árát egyelőre nem állapították meg, annyit tudunk, hogy akár öt éves vagy 160 ezer kilométeres garanciát is vállalnak rá és több mint 120-féle kiegészítő választható hozzá.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/