/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Valóban veszélyesek az autóban felejtett fertőtlenítők?

2020. július 29. 10:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Korábban több esetről is hallottunk, melynek során a tűző napon hagyott autóban tárolt alkoholos kézfertőtlenítő okozott tüzet. De tényleg felrobbanhatnak az utastérben a fertőtlenítők? Szakértő válaszol.

A koronavírus járvány így vagy úgy de mindannyiunk életére hatással van. Aki nem vesztette el munkáját, annak is folyamatos maszkviselésre és fertőtlenítésre kell figyelnie, így ezek a védőszerek a mindennapjaink részévé váltak: táskában, otthon és az autónkban is nagy eséllyel tárolunk belőlük. De mi a helyzet az alkoholos kézfertőtlenítőkkel és a nyári időjárás okozta hővel? Valóban képes egy ilyen ártalmatlannak tűnő kis tubus miatt kiégni többmillió forintos gépkocsink?

A szakemberek szerint nyáron nem ajánlatos a tűző napon hagyott autóban tárolni ezeket, az utastérben extrém melegben akár 70 fokosra emelkedő hő hatására ugyanis nem várt következményekkel szembesülhetünk. Az ilyen hőmérsékleten már bőven párolgó szer ugyanis alkoholgőzt gerjeszt, aminek elég egy kis szikra (apró elektromos zárlat vagy akár statikus elektromosságból származó szikra), és beindulhat a folyamat.

Az alkohol alapú fertőtlenítők általában 50-70 százalékos alkoholtartalommal bírnak, s ennek köszönhetően gyúlékonyak. A nyári időszakban annak ellenére sem érdemes a gépkocsikban hagyni őket, hogy az öngyulladáshoz mintegy 300 Celsius fokos hőmérsékletnek kellene lennie – figyelmeztet Dr. Kovács Barbara, a Caola Zrt. fejlesztőmérnöke.

A szakértő kiemelte, hogy az óvatosság sosem árt, hiszen az alkohol alapú fertőtlenítők általában 21 fok felett már kezdenek párologni, ami csökkenti a hatékonyságukat és hamis biztonságérzetet okozhatnak, tehát nem csak veszélyesek, de elveszíthetik azt a tulajdonságukat, amiért vettük őket.

A Caola Zrt. szakemberei tisztában vannak az ilyen termékek minden jellegzetességével. Ennek okán fontosnak tartják az Innovációs és Technológiai Minisztérium a témában nemrégiben megjelent felhívását, melynek lényege az volt, hogy „a gépkocsi zárt légtérében feldúsulhat az alkoholgőz és elég egyetlen, úgynevezett statikus elektromosságból származó szikra is ahhoz, hogy begyulladjon. Elegendő, ha beszállunk az autóba, és a ruhánk az üléshuzathoz dörzsölődik, az autóban hagyott kézfertőtlenítőből kiszabadult, a nyári tűző napsütés okozta magas hőmérséklet miatt feldúsult alkoholgőz lángra kaphat. De az autó rejtett elektromos zárlata is beindíthatja a gyulladást.”

Dr. Kovács Barbara hangsúlyozta, hogy a fertőtlenítők tárolásánál különösen elővigyázatosnak kell lennünk. A gyártók flakonon elhelyezett veszélyjelére valóban figyelni kell, a tárolásra vonatkozó szabályokat pedig a vírusok, baktériumok és gombák elleni hatékonyság megőrzése és saját biztonságunk érdekében be kell tartani. A meleg, nyári napokon különösen fontos az, hogy a tárolási hely a nyílt lángtól és a gyújtóforrástól egyaránt távol legyen. Mindig száraz és hűvös helyre tegyük a fertőtlenítőket, akkor biztosan nem lesz baj.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/