/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Veszélyesek lehetnek a vasúti átjárók

2008. július 18. 12:57   |   Autoblog
címkék:  

Befejeződött az ORFK ellenőrzési sorozata, amelyet vasúti átjárókban végeztek a MÁV Zrt. szakembereivel közösen


Az Országos Rendőr-főkapitányság és a MÁV ZRt. Biztonsági Igazgatósága a vasúti átjárókban közlekedők biztonságának növelése, valamint a vasúti átjárókban bekövetkező, gyakran tragikus eredménnyel járó közlekedési balesetek megelőzése érdekében 2008. június és július hónapban összesen 10 napon keresztül országos szintű közös ellenőrzést tartott.

A közös ellenőrzésekre az elszomorító baleseti statisztikai adatok adtak okot. Az elmúlt évben összesen 66 személysérüléses közlekedési baleset történt vasúti átjáróban, melyből minden harmadik halállal végződött. A vasúti átjáróban történt közlekedési balesetek következtében összesen 22 személy vesztette életét.

Az ellenőrzéssorozat elsődleges célja a figyelemfelhívás volt, hiszen a közúti közlekedésben akár járművel, akár gyalogosan közlekedők a vasúti átjárókon történő áthaladáskor, átkeléskor nagy kockázatot vállalnak, akkor, ha figyelmetlenek, meggondolatlanok.

A vasúti átkelőhelyeken elkövetett szabálysértések tekintetében leginkább érintett 15 megyei, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság illetékességi területén található vasúti átjárók ellenőrzése alkalmával összesen 1627 szabálysértőt derített fel a rendőrség.

A feltárt szabályszegések kapcsán 1196 esetben közigazgatási hatósági eljárást, 298 esetben pedig szabálysértési eljárást kezdeményeztek, továbbá 133 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.


A szabályszegések többségét a KRESZ 39. (1) bekezdésbe ütköző, a vasúti átjáróban való áthaladásra vonatkozó megengedett legnagyobb sebesség meg nem tartásával követték el. Az ilyen szabályszegések miatt indított, az objektív felelősség hatálya alá tartozó közigazgatási hatósági eljárások száma összesen 1045 volt.

95 esetben a KRESZ 39. (3) bekezdés b) pontjába ütköző (a teljes sorompó vagy a félsorompó sorompórúdja nem teljes nyitott helyzetben áll vagy mozog), 53 esetben a KRESZ 39. (3) bekezdés c) pontjába ütköző (a fényjelző berendezés villogó piros jelzése ellenére vasúti átjáróba hajtás), 3 esetben pedig a KRESZ 39. (5) bekezdés b) pontjába ütköző (a fényjelző berendezés villogó fehér fényjelzésének hiányában a vasúti átjáróba hajtás) szabályszegés elkövetése miatt indítottak közigazgatási hatósági eljárást.

Az objektív felelősség hatálya alá nem tartozó, de a KRESZ vasúti átjárókra vonatkozó egyéb rendelkezéseinek megszegése miatt összesen 232 esetben tettek szabálysértési feljelentést, szabtak ki helyszíni bírságot, illetve alkalmaztak figyelmeztetést.

Forrás: www.police.hu

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/