/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Vettel simán nyerte a Belga Nagydíjat

2011. augusztus 28. 16:22   |   Autoblog
címkék:  

Sebastian Vettel világbajnoki címvédőhöz méltóan kezdte meg a bajnokság második felét, és legutóbbi, még júniusi győzelme után újabb diadalt aratott a Belga Nagydíjon, mellyel komoly lépést tett a vb-cím felé.

Vettel mögött csapattársa, Mark Webber végzett a második helyen, mellyel a Red Bull Racing idei második kettős győzelmét aratta a Kínai Nagydíj óta.

Jenson Button a harmadik helyre hozta be a McLarent. A brit pilóta fantasztikus teljesítményt nyújtott, hiszen csak a 13. pozícióból vághatott neki a megmérettetésnek. A wokingiak másik pilótája, Lewis Hamilton már korán kiesett, miután az előzési zóna végén összeütközött Kamui Kobayashival.

Fernando Alonso a negyedik lett a Ferrarival, pedig jó esélye volt a győzelemre egészen az utolsó etapig, mikor a kemény keverékű gumikon borzalmasan belassult, így képtelen volt maga mögött tartani Webbert és Buttont.

Michael Schumacher jubileumi versenyén – az utolsó pozícióból rajtolva – az ötödik helyen végzett, miután három körrel a vége előtt az előzési zónában elment csapattársa, Nico Rosberg mellett, aki az első két körben vezette a Belga Nagydíjat.

Vettel ezzel több, mint 100 pontra növelte az előnyét a pontversenyben, így egyre inkább úgy tűnik, hogy címvédésnek lehetünk szemtanúi, hacsak nem történik valami kiszámíthatatlan dolog.

—————-

Felhős, hűvös idő fogadta a mezőnyt a szezon tizenkettedik állomásának helyet adó Belga Nagydíjon, ahol a levegő hőmérséklete 16, a pályáé pedig 24 Celsius-fok volt a kezdés pillanatában – és az eső is távol maradt.

A pole pozícióból induló Vettel ugyan jól kapta el a rajtot és elsőként vette a célegyenest követő kanyart, az Eau Rouge utáni egyenesben Rosberg – aki az ötödik pozícióból szó szerint kilőtt és beállt a Red Bull világbajnoka mögé – átvette a vezetést.

Az energiaital-gyárosok másik pilótája, Webber a harmadik helyről csúnyán beragadt, így azonnal visszacsúszott a nyolcadik pozícióba. Alonso jól helyezkedett, azonban az első kanyarban eltalálta Jaime Alguersuari, akit Bruno Senna tessékelt ki, miután csúnyán elfékezte magát – amiért egy áthajtásos büntetést is kapott.

A Ferrari spanyoljának autója azonban nem sérült, egy kis kitérő után Hamilton mögött – akit Felipe Massa az Eau Rouge után szintén megelőzött – az ötödik helyen folytatta a körözést.

Rosberhnek az első két körben nem volt komolyabb félnivalója az élen, de a harmadik körben az Eau Rouge után már aktiválni lehetett a mozgatható hátsó szárnyat (DRS), így Vettel igen könnyedén elment mellette és átvette tőle a vezető pozíciót.

Alonso is megelőzte Hamiltont szintén az előzési zónában, majd teljesen megérkezett Massa mögé, akit komoly csatában ugyan, de megelőzött. A brazil pilóta – aki egyébként Rosberget támadta – nem csak egy helyet veszített, ugyanis nem csak csapattársa, hanem Hamilton is elment mellette, ezzel visszacsúszott az ötödik helyre.

Webber elsőként állt ki új gumikért, már a negyedik körben, akit csapattársa, Vettel követett a hatodikban. Alonso a kilencedik, Massa a tízedik, míg Hamilton a 11. körben látogatta meg szerelőit.

A kiállások első köre után Vettel maradt az élen, azonban Alonso – miután megelőzte a korai kiállásával sokat nyerő Webbert – egyre közelebb került a világbajnoki címvédőhöz, mikor hirtelen pályára küldték a biztonsági autót.

Hamilton ugyanis hatalmasat bukott. Éppen Kamui Kobayashit előzte az előzési zónában, ám nem figyelt arra, hogy a Sauber pilótája visszatámad, a holtterében volt a japán versenyző, akire ráhúzott, megpördült, nekicsapódott a korlátnak, és vélhetően eszméletlenül gurult tovább, de szerencsére saját lábán hagyta el a roncsokat.

Sokan kihasználva a biztonsági autós fázist, kiálltak a boxba új gumikért. Az élmezőnyből Vettel kockáztatta meg a kiállást, mellyel visszacsúszott az elsőről a harmadik helyre, míg Schumacher is meglátogatta szerelőit.

A mezőnyt a 16. körben engedte el a biztonsági autó. Alonso tartotta vezető pozícióját, ám Vettel megelőzte Webbert és feljött a második helyre, míg Schumacher két versenyzőt is megelőzött és feljött a hetedik pozícióba, jóllehet a mezőny végéről indulhatott.

Egy körrel később Vettel Alonso mellett is elment az előzési zónában, és visszavette első pozícióját, ráadásul egyel több kiállást teljesített, mint ellenfelei. A Red Bull németje elkezdett elszakadni a többiektől, azonban féltávnál járva szemcsésedésre kezdett el panaszkodni, így a köztük lévő különbség beállt 5 másodperc körülire.

Schumacher közben megkapta a nyakára Buttont, aki komoly küzdelemben ugyan, de elment mellette és átvette tőle a hetedik helyet, majd Sutilt, Massát és Rosberget is megelőzte, így a 25. körben már a negyedik helyen haladt.

Button folyamatosan futotta meg a jobbnál jobb köröket, egyre közeledett az előtte álló Webberhez, mikor Alonso a második helyről, 14 körrel a vége előtt feltetette autójára a közepes keverékű gumikat, mellyel letudta utolsó kiállását.

Vettel azonnal reagált, és egy körrel később ő is teljesítette utolsó kiállását, ugyanis feltetette a közepes keverékeket autójára, és az élen folytatta tovább a körözést.

Míg az élmezőny javarésze a közepes keverékeket tette fel az utolsó etapra, Button – aki igen komoly tempót diktált – a lágy keverékeket kapta meg, és a negyedik pozícióban minden erejével azon volt, hogy befogja Webbert, aki a közepes gumikon szintén nagyon gyors tempót diktált.

A Red Bull ausztrál versenyzője másfél-két másodperccel volt gyorsabb az előtte állóknál, így nyolc körrel a vége előtt az előzési zónában elment Alonso mellett és feljött a második pozícióba, hogy csapattársa nyomába eredjen, aki nyilván érezte a nyomást, és szintén rákapcsolt.

Alonso egyáltalán nem érezhette magát biztonságban, hiszen Button mögötte rohamléptekben zárkózott fel, így három körrel a vége előtt simán elment mellette az előzési zónában, és a McLaren még talpon maradt versenyzője feljött a harmadik helyre.

Vettel tartotta öt másodperces előnyét, és simán nyerte a Belga Nagydíjat. Webber a második helyre hozta be a másik Red Bullt, mellyel a csapat egy újabb kettős győzelmet aratott, és a nyári szünet előtti botlást kikorrigálta.

Button a tizenharmadik helyről a harmadik lett, míg Alonsónak be kellett érnie a negyedik pozícióval. Schumacher három körrel a vége előtt megelőzte Rosberget, és az ötödik pozícióban hozta be a Mercedest.

A pontszerzők sorát Adrian Sutil (Force India), Vitaly Petrov (Renault), Felipe Massa (Ferrari) és Pastor Maldonado (Williams) zárta.

Amilyen jól kezdődött a verseny a Scuderia Toro Rosso számára, olyan rosszul zárult, hiszen Alguersuari már az első kanyarban feladni kényszerült a küzdelmet, miután Senna beleszállt, és eltörte bal első felfüggesztését, míg Sebastian Buemi egy kisebb ütközés után szintén kiesett.

F1világ

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/