2014. június 17. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Elindult az elektromos Kia Soul sorozatgyártása

A Kia Motors megkezdte az exportpiacokra szánt, elektromos hajtású Soul EV sorozatgyártását. A Kia történetében mérföldkőnek számító, emissziómentes Soul EV az első, Koreán kívül is forgalomba kerülő elektromos Kia.

A második generációs Kia Soul formáit viselő EV kategóriaelső hatótávolságával, tágas utas- és csomagterével tökéletesen igazodik a városi ingázók igényeihez.

A nagykapacitású, 192 cellás, 27 kWh-s lítium-ion polimer akkumulátor csomaggal az EV egyetlen feltöltéssel akár 212 kilométer megtételére is képes, s ezt immár az európai norma szerinti tesztciklus is igazolta. A Soul EV kiemelkedő hatótávolsága a cellák élvonalbeli, 200 Wh/kg energiasűrűségének, valamint egy sor ultramodern, energiatakarékos megoldásnak is köszönhető. Utóbbiak között említést érdemel az új hőszivattyú, az intelligens légbeömlő rendszer, valamint a szintén új, egyéni szellőzőrendszer. A Soul EV regeneratívan fékez, azaz lassításkor az akkukat tölti, így hasznosítja újra az egyébként elvesző mozgási energiát.

A Soul EV erőforrása egy 110 LE-s villanymotor, amely már az autó elindulása pillanatában 285 Nm leadására képes. A motor egyfokozatú, állandó, fordulatszám-csökkentő áttételen keresztül hajtja az első kerekeket. A Soul EV megőrizte a hagyományos Soul fürgeségét; az előzetes kalkulációk szerint 11,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára, végsebessége 145 km/óra.

A Soul EV bármely szabványos háztartási elektromos aljzatból feltölthető. A teljesen lemerült akku a 6,6 kW-os váltóáramú ’lassú töltő’ használatával mintegy öt óra alatt telíthető. A 80 százalékos töltöttség 100 kW-os egyenáramú töltővel 25, 50 kW-os töltővel 33 perc alatt érhető el.

Az új Soul EV a világon elsőként nyerte el az UL Környezeti Tanúsítványt a gyártásánál felhasznált autónkénti 23 942 gramm bio alapú műanyagnak, illetve a 10 százalék bio alapú szervesanyagnak köszönhetően. A Soul EV fedélzetén található újrahasznosított beltéri anyagok között ott a bioműanyag, a biohab, a bioszövet, a bio PET-filc, valamint többféle csekély illékonyságú szerves vegyület és újonnan kifejlesztett, antibakteriális anyag is.

Az első sorozatpéldányok meghatározott európai országokba kerülnek; forgalmazásuk 2014 második félévében indul. A Soul EV a Kia gwangjui üzemében, Koreában készül; éves gyártási darabszáma a tervek szerint eléri majd az ötezret.