2014. június 22. 19:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Újraéleszti a Wankel-motort a Mazda

Az RX-8-cal együtt egy időre nyugdíjazott bolygódugattyús motort ismét feltámasztanák a japánok, mert látják benne a potenciált. Az új egység ráadásul nem kevesebb, mint 300 lóerőt állítana csatasorba.

Még az RX-8-as modell leállításakor nyugtatta meg szurkolóit és követőit a Mazda, hogy nem kell aggódniuk, lesz még Wankel-motor, csak jobban át kell gondolni a gyakorta meghibásodó, valamint elég (benzin- és olajfogyasztásban egyaránt) iszákosnak bizonyult egység koncepcióját.

Nos, úgy tűnik, valamit találhattak a japánok, ugyanis a Mazda első Wankel-motoros modellje 50. évfordulójának évében, azaz 2017-ben élesztenék fel újra azt az RX-7 és RX-8 méltó utódjában 300 lóerős teljesítménnyel. A sportos autó természetesen hátsókerék-hajtással és hatsebességes kézi váltóval, vagy igény esetén ötsebességes automatával fog rendelkezni és ugyanakkor a szokásokhoz híven nagyobb lesz a népszerű MX-5-ös roadsternél.

A teljesítményt ráadásul turbófeltöltő nélkül érnék el a mérnökök, akik a jól bevált Skyactiv technológiára alapoznák az egész egység működtetését, miközben a nyomatékhiánytól sem kéne tartani. Az érkező újdonság neve egyelőre kérdéses, de a lehető leglogikusabb választás az RX-9 lenne.