2014. augusztus 29. 20:30   |   Autoblog
címkék:  

Óriási naperőmű-telepet épít a Ford

A DTE Energy által útjára indított projekt eredményeképpen 360 fedett parkolóhely és 30 töltőpont épül majd a Ford dolgozói által használt plug-in járművek, többek közt a Ford Fusion Energi és C-MAX Hybrid Energi modellek számára. A létesítményben egy kioszk is helyet kap, ahol a látogatók részletes információkhoz juthatnak a napenergiáról és a Ford új parkolójáról.

A napelemes tetőszerkezet összesen 1038 megawatt elektromos áram előállítására lesz képes, ami 158 átlagos méretű háztartás energiaszükségletének felel meg. Az Ohio állambeli Cincinnati Állatkert parkolója mellett ez lesz az amerikai Középnyugat második legnagyobb napelemes létesítménye, és áramtermelésével jelentősen csökkenti majd azt az energiamennyiséget, amit a Ford jelenleg a hálózatból vesz fel irodái működtetésére. A naperőmű-telep beindítása megközelítőleg évi 794 tonna széndioxid-emisszió megtakarításával jár.

A nemrégiben véglegesített megállapodás alapján a DTE Energy feladata lesz a létesítmény felépítése, valamint működtetése és karbantartása 20 éven át. A munkálatok szeptemberben kezdődnek, és 2015 elején fejeződnek be. A DTE Energy 2009-ben kezdett bele a naperőmű-telepek létesítésébe a vállalat SolarCurrents nevű kezdeményezése keretében, aminek az volt a célja, hogy 2015-re az általa szolgáltatott energia 10 százaléka megújuló forrásból származzon. Az elmúlt évek során ez már a második együttműködés a Ford és a DTE Energy között. 2010-ben a két cég közös munkával létesített egy 500 kilowattos napenergia-rendszert a Ford Michigan Összeszerelő Üzemében. Az itt termelt energia az autógyártási folyamatok működtetésére szolgál a Ford Focus, Focus Electric, C-MAX Hybrid és C-MAX Energi modelleket gyártó létesítményben.

A Ford Világközpontja más környezetkímélő innovációknak is otthont ad. 2012-ben épült meg az „élő tető”, amikor az irodaház tetőszerkezetén esedékessé vált egy 230 négyzetméteres rész javítása. A 4,2 hektárnyi tetőre sokféle növényt ültettek, amelyek megtartják az esőzések során az épületre zúduló vizet. A 11 különböző növényfajtával betelepített tető egyben újabb szigetelő rétegként is szolgál, 70 százalékkal csökkentve az épületbe bejutó hő mennyiségét, így a hűtés költségei 5 százalékkal csökkentek.