2008. november 07. 15:05   |   Autoblog
címkék:  

Etanolos luxus páncélautót mutatott be egy kanadai cég

A több mint 6 méter hosszú és 2,5 méter széles Knight XV-t egy bioetanollal is üzemelő 6,8 literes V10-es aggregát mozgatja.


A torontoi székhelyű Conquest Vehicles Inc. egy igen különleges járművel rukkolt elő Las Vegasban. A Knight XV egy kézzel készült, teljesen páncélozott, luxus berendezésű SUV, melyet a Gurkha katonai jármű ihletett. A páncélozott járművek új generációját képviseli. A több mint 6 méter hosszú és 2,5 méter széles Knight XV-t egy bioetanollal is üzemelő 6,8 literes V10-es aggregát mozgatja, így ez a világ első bioüzemanyaggal hajtott páncélozott autója. A Knight XV-ből összesen 100 darabot készítenek, darabára 295 ezer dollár.


A Knight XV igen impozáns jelenség, 6096 mm hosszú, 2489 mm széles, 2540 mm magas, tengelytávja 3576 mm, hasmagassága pedig 355 mm, bár többnek tűnik. A jármű a könnyebb alkatrészbeszerzés miatt a Ford F350 haszonjármű padlólemezére épült, de egyébként önálló fejlesztés. Súlya szárazon 4545 kg, tankjába pedig 151 liter üzemanyag fér. Természetesen összkerékhajtású és zárható differenciálzárak találhatók benne. Speciális, ballisztikus defekttűrő abroncsai Mickey Thompson gyártmányúak, méretűk 40 x 13,5.


Egy Knight XV összerakása 1500 munkaórát vesz igénybe. A Knight XV nem egy utólag páncélozott jármű, hanem egy katonai osztályú páncélozással megépített egyedi jármű. A kocsihoz maximálisan 64 mm vastagságú, megerősített acélt, üvegszálat és üveget használtak fel. A 20 colos felniket 6061-es alumíniumból kovácsolták, ilyet használnak például a repülőgépek futóművénél is. A felnik pereme négyszer erősebb, mint a hagyományos kerekeké. A gumikat is úgy erősítették meg, hogy nyomásvesztés esetén a Knight XV terepviszonyoktól és súlytól függetlenül még 50 kilométert tudjon menni maximálisan 50 km/órás sebességgel. 


A gép orrába épített 6,8 literes V10-es erőforrás 400 lóerőt és 674 newtonméter nyomatékot szolgáltat. Rugalmas üzemanyag-felhasználású, benzinnel és bioetanollal is elmegy, ezért a szigorú kaliforniai károsanyag-kibocsátási normát is teljesíti.


A Knight XV berendezése csúcsszinvonalú. A kabin a legkiválóbb minőségű Andrew Muirhead bőrözést és Wilton Wool kárpitozást kapta, és hat profi kosárlabdázót is el tud szállásolni. Az egymással szembe fordított fotelek 6-irányban elektromosan állíthatók, s mindegyikhez tartozik egy laptop asztalka. A páncélozott SUV-ban ezen kívül találunk még minden földi jót, akad például LED-es belső világítás, Alpine hifi DVD navigációval és Bluetooth kihangosítóval, tévé számtalan képernyővel, éjjellátó, kamerarendszer, Playstation 3 játékkonzol, s még sok egyéb extra.   

Forrás: autoblog.com