2014. november 28. 19:25   |   Autoblog
címkék:  

Új Škoda raliautó Essenben

A Škoda az Esseni Autókiállításon mutatja be a Fabia Super 2000 rali-versenyautó utódját, a Fabia R 5-öt. Az Esseni Autókiállítás a tuning, a versenysport és sportos szériamodellek legnagyobb szabású rendezvényeként november 29. és december 7. között várja a látogatókat.

2015. közepéig várhatóan lezajlik a Fabia R 5 homologizációja. A jövő Fabia R 5 versenygépe vérbeli high-tech autó, amely az FIA-szabályzat értelmében 1,6 literes turbófeltöltésű motorral készül, ötfokozatú szekvenciális sebességváltót és MacPherson-rugóstagos első felfüggesztéseket kap. Tömege a szabályoknak megfelelően legalább 1230 kilogramm. Az új Fabia R 5 fejlesztésében a Škoda több top-pilótája is részt vett.

Az ügyfélcsapatok máris óriási érdeklődéssel várják az új Fabia R 5 megjelenését. Nem csoda, hiszen elődje, a Fabia Super 2000, már-már „garancia” volt a bajnoki címekre. Az éppen véget ért 2014-es rali-szezonban a Škoda az Ázsiai/csendes-óceáni Rali-bajnokság (Asia-Pacific Rally Championship; APRC) konstruktőri és egyéni bajnoki címét is megszerezte, amelyekhez az FIA Rali Európa bajnokság (ERC) egyéni, valamint öt országos ralibajnokság trófeája társult. E sikerekkel, illetve a megelőző évek diadalaival a 2009-ben bemutatott Škoda Fabia Super 2000 a vállalat immár 113 esztendős versenysport-történetének kétségkívül legsikeresebb projektje.