2015. május 20. 19:10   |   Autoblog
címkék:  

Megújult a SEAT Ibiza

A SEAT a Leon mintáját követve átfésülte kisautóját, az Ibizát. Új motorok, egyénre szabott felszereltség, kiegészítő biztonsági rendszerek és mindenekelőtt teljes körű csatlakozási lehetőségek illetve infotainment rendszerek jelentek meg a modellben. Emellett áttervezték a belső terét és a futóművét is átdolgozták. Az új Ibiza 2015 nyár végén érkezik a kereskedésekbe.

A teljeskörű csatlakozási lehetőségek biztosítása manapság központi kérdés és kiemelt szerepet kap az új SEAT modellek fejlesztése kapcsán is. Az új Ibiza a spanyol márka második generációs Easy Connect infotainment rendszerét használja. Az új MediaSystem Plus és a navigációs rendszerek MirrorLink funkcióval bővíthetők, amely technológia lehetővé teszi az okostelefonok és az autó infotainment rendszerének tökéletes összehangolását. A MirrorLink technológiának köszönhetően a mobiltelefonok számos funkciója illetve alkalmazások széles köre használható biztonságosan a járművel való közlekedés közben.

A SEAT is élni kívánt ezzel a lehetőséggel, ezért kifejlesztette a saját MirrorLink technológiás alkalmazását, a SEAT DriveApp alkalmazást. Ennek segítségével a SEAT a legelterjedtebb okostelefon rendszerekhez tud kapcsolódni. A Full Link összeköttetés (amely tartalmazza a MirrorLink, az Android Auto és az Apple CarPlay rendszereket) és az Easy Connect infotainment rendszer segítségével az új SEAT Ibiza vezetője állandó összeköttetésben állhat autójával függetlenül attól, milyen mobiltelefont használ, ezáltal teljes figyelmét a vezetésnek szentelheti. Az összekapcsolhatóság, a csatlakozási lehetőségek teljes kiépítésére a SEAT a Samsunggal között partneri megállapodást.

Az ötajtós Ibiza, a háromajtós Ibiza SC (Sport Coupé) és az Ibiza ST (Sport Tourer) külső megjelenése modern és divatos, mind az ügyfelek, mind a potenciális vásárlók körében közkedvelt. Éppen ezért a külső formavilágot ért változtatások csupán a LED-es nappali menetvilágítással szerelt fényszórókra illetve a 16 és 17 colos méretben elérhető új rajzolatú keréktárcsákra és az újonnan megjelenő Holdkő szürke (Moonstone Grey) és Chili vörös (Chilli Red) fényezésre szorítkoznak.

Bent a vízszintesen felosztott és a vezetőre szabott műszerfal a kezelőszervek ideális elhelyezésével és ergonomikus kialakításával tovább fokozza a vezetés élményét. Kidolgozottabb a kormánykerék, a légbeömlők, a műszerfal és az infotainment rendszerek is. Az igazi újdonságot azonban a korábbinál szélesebb körű testre szabhatóság jelenti, számos Colour színcsomag rendelhető az autóhoz. A Colour színcsomagok bátran nyúlnak a merész színekhez: Bismuth, a barna egy elegáns árnyalata éppúgy megtalálható köztük, mint a mély bíbor Velvet. A kínálatban helyet kapott egy intenzív vörös árnyalat, de emellett szürke, fehér, fekete és kék színek is szerepelnek, így mindenki megtalálhatja a saját kedvencét.

Minden Colour színcsomag tartalmaz a választott színben elérhető dekorelemeket és szegélyeket. Az autó külső megjelenését a választott színben elérhető hűtőrács keret illetve a külső visszapillantó tükrök háza teheti még érdekesebbé, míg a beltérben a légbeömlőket körbevevő keret színeként illetve a kormányon, a sebességváltón megjelenő dekorelemek formájában és az ülések háttámláján jelenhet meg az ügyfél által választott szín. Karakteres megjelenést kölcsönöznek az új Ibizának a kéttónusú, 16 és 17 colos méretben elérhető könnyűfém keréktárcsák. Természetesen az Ibiza fényezése és a Colour csomagban elérhető színek lehetséges kombinációjának száma is igen nagy.

A vezetői asszisztens rendszerek köre is kibővült. A SEAT Ibiza új fáradtságfigyelő rendszere a kormányzás karakterisztikáján keresztül észleli a vezető figyelmének csökkenését és időben figyelmeztet. További új vezetéstámogató biztonsági rendszer a másodlagos ütközésvédelem (Multi Collision Brake). Ez balesetet követően automatikusan lelassítja a járművet, hogy levezesse a megmaradt mozgási energiát. Amennyiben az ütközés során a légzsák is kioldódott, a menetstabilizáló rendszer gondoskodik az autó mielőbbi lefékezéséről, miközben a vészvillogó is automatikusan bekapcsol.

A SEAT Ibiza lendületéről benzines és TDI motorok új generációja gondoskodik. A belépő szintű benzines erőforrás egy 1.0 literes háromhengeres motor, amely 75 lóerő teljesítményre képes. Ennek a TSI turbófeltöltésű változata 95 és 110 lóerő teljesítményszintekkel érhető el. A rendelkezésre álló 160 illetve 200 Nm maximális nyomatékkal az 1.0 TSI aggregát kifejezetten meggyőző vonóerővel büszkélkedhet. Az erőforrások kínálatában figyelmet érdemel még a négyhengeres 1.4 TSI ACT, amely aktív hengermenedzsment (ACT) rendszerrel rendelkezik. 150 lóerős teljesítménye és 250 Nm nyomatéka a garancia a dinamikus élményautózásra, míg a részterhelésnél történő hengerlekapcsolás 4,8 literes átlagfogyasztást eredményez.

A három- és négyhengeres erőforrások teljesítik a legújabb Euro 6 károsanyag-kibocsátási normát, ezen túlmenően pedig meggyőző fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeikkel hódítanak. Itt van például az 1.0 TSI Ecomotive modell, amely 95 lóerő teljesítmény mellett 4,1 literes átlagfogyasztást tud felmutatni. Ez kilométereként 94 gramm szén-dioxid kibocsátásának felel meg. Az új háromhengeres dízelmotorok közül az 1.4 TDI 75 lóerő teljesítménnyel és mellette mindössze 3,4 literes átlagfogyasztással büszkélkedhet, amely 88 gramm CO2-kibocsátást jelent kilométerenként. A másik két TDI 90 illetve 105 LE teljesítményre képes, de egyikük átlagfogyasztása sem haladja meg a 3,8 litert. A 110 lovas TSI és a 90 lovas TDI motorokhoz opcionálisan elérhető a kettős tengelykapcsolós sebességváltó (DSG).

Az új Ibiza a vezetési élmény és a dinamizmus tekintetében mindig a legjobb értékelést kapta. Az Ibiza legújabb generációjánál ezt egy különösen érzékeny elektromos szervokormány révén még tovább finomították a mérnökök. Még jelentősebb a fejlődés az utazási kényelem szempontjából: itt a rugók, a lengéscsillapítók és a stabilizátorok összehangolásával értek el komoly fejlődést. Az opcionálisan elérhető SEAT Drive Profile az adaptív lengéscsillapítás lehetőségét is kínálja. Két paraméter mentén, sportos illetve kényelmes jellegű csillapítás közül választhat a vezető. A Komfort/Sport kapcsoló továbbá a kormány rásegítés mértékét is meghatározza.

A legújabb generációs infotainment rendszerek integrált navigációs rendszerrel és érintőképernyős működéssel kerülnek az új Ibizába. Ezek a rendszerek képesek a DAB digitális rádióvételre illetve iPod készülékről vagy okostelefonról való zenelejátszásra az USB és Bluetooth csatlakozásnak köszönhetően. A MediaSystem Plus rendszernél már megjelenik az integrált hangvezérlés illetve az okostelefonokkal utazás közben való teljes összekapcsolódást lehetővé tevő MirrorLink technológia is.

Az új Ibiza továbbra is három karosszériaváltozatban kapható, a kínálatot az ötajtós Ibiza, a háromajtós Ibiza SC (Sport Coupé) és az Ibiza ST (Sport Tourer) alkotja. Az Ibiza ST kombi karosszériás változata különösen jól kihasználható társ lehet kompakt méretei mellett. Sportos vonalvezetése ellenére igen nagyvonalú csomagteret kínál, mérete 430 és 1164 liter között alakítható. Az aktív kikapcsolódást kedvelők akár két kerékpárt is szállíthatnak benne, természetesen csak az első kerekek kiszerelése után.