2015. május 21. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Tanácsok a használt autót vásárlóknak és eladóknak

Az AAA Auto évente közel 200 ezer gépjárművet vizsgál át, és megközelítőleg 65 ezer gépkocsit vásárol és ad el Közép-Kelet-Európában. Az AAA Auto 23 éve van jelen a piacon, és ez alatt az idő alatt több millió gépjárművet vizsgált át, így a legtapasztaltabb közép-kelet-európai használtautó-kereskedőnek számít. Az AAA Auto ez alkalommal megosztja a nyilvánossággal a használtautó-kereskedelemmel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeit, és egyúttal felhívja a figyelmet az internetes és nyomtatott hirdetéseken keresztüli gépkocsi vásárlások és eladások veszélyeiről és buktatóiról.

A kutatás kiterjedt a gépjármű lehetséges hibáira, a regisztrációval kapcsolatos jogi problémákra, esetleges csalásokra, valamint arra is, hogy a használt autó értékesítése/vétele során hogyan válhat valaki gépjárműlopás áldozatává. Az AAA Auto a kutatás alapján összegezte azokat a szempontokat és tanácsokat, amelyeket a használtautó-vásárlóknak, illetve eladóknak érdemes mérlegelniük.

A magánhirdetés alapján történő használtautó-vásárlás több kockázatot is rejt magában. Előfordulhat, hogy az ember kedvezőbb áron talál használt autót egy magánhirdetőnél, viszont az AAA Auto azt ajánlja, hogy a következő szabályokat feltétlenül tartsuk be, annak érdekében, hogy ne vesszen el a pénzünk vagy a gépjármű, esetleg ne csapjanak be minket:

  1. Gépjármű vásárlásakor mindig kérje, hogy a tulajdonos legyen jelen, és hiteles aláírást adjon!
  2. Kérjen garanciát az autó eredetére vonatkozóan, és ezt mindenképpen írassa bele az adásvételi szerződésbe.
  3. Ne adjon vagy küldjön előleget a gépjárműre, csak abban az esetben, ha annak kulcsait már megkapta, ellenkező esetben előfordulhat, hogy az autó “eltűnik”!
  4. Legyen óvatos a közvetítőként eljáró személyekkel
  5. Mindig kérjen tesztvezetést, és egy autószerelővel vizsgáltassa át a gépkocsit alulról is.
  6. Ellenőrizze, hogy a gépjármű nem szerepel-e a lopott autók nyilvántartásában!
  7. Ellenőrizze, hogy az autót nem terheli-e zálogjog, nincs-e végrehajtás alatt vagy nincs-e rajta haszonbérleti tartozás!
  8. Olyan eladótól vegyen autót, akit a gépjármű megvételét követően is el tud érni, hogy amennyiben szükséges, érvényesíteni tudja a visszatérítési megállapodásban foglaltakat, illetve, rendezni tudja az esetleges vitás kérdéseket!
  9.  Mindig olyan autót válasszon, aminek minden szükséges papírja megvan, és ön intézze el az átíratást. A gépjármű minden kulcsát kérje el, és ellenőrizze, hogy azok nem csak a közelmúltban készült másolatok!

Magánhirdetés útján értékesíteni egy gépjárművet szintén kockázatos lehet. Sok olyan eset ismert, ahol a potenciális vásárló azt kérte, hogy alaposan átnézhesse az autót, de végül nem vásárolta meg, csupán előkészítette a terepet a tolvajok számára, hogy azok aztán ellopják. Fontos szem előtt tartani, hogy az eladó az autó értékesítését követően is felelősséggel tartozik annak rejtett hibáiért. Az AAA Auto a következőket javasolja az eladóknak, amikkel bebiztosíthatják magukat:

1. Az autót ne ott mutassa meg a potenciális vevőnek, ahol az autóval általában parkolni szokott! Ez csökkenti annak kockázatát, hogy az autót ellopják.
2. Az autó megtekintésekor ne adja át a jármű kulcsait, és ügyeljen arra, hogy a tartalék kulcsok se tűnjenek el.
3. A potenciális vevőt ne tájékoztassa az autóban elhelyezett biztonsági berendezésekről, különös tekintettel a biztonsági kapcsolók helyére.
4. Soha ne egy eldugott helyen mutassa meg eladásra kínált autóját a potenciális vevőknek.
5. Ha lehetséges, a gépjármű eladását követően az átírásról személyesen gondoskodjon. Amennyiben nem így jár le, előfordulhat, hogy a gépjármű továbbra is az ön nevén marad.
6. Ha nem ön gondoskodik az átírásról, ellenőrizze, hogy az új tulajdonos azt a lehető legrövidebb időn belül megteszi.
7. Törekedjen arra, hogy a potenciális vevő személyi igazolványáról írja le annak személyes adatait.