2008. október 29. 17:53   |   Autoblog
címkék:  

Range Rover Cosworth a szaudi királyi családnak

Hosszú ideje ez a Range Rover Sport az első autó, mely a Cosworth nevet viseli. A 300 a lóerők számára utal, ennyit tud a V8-as turbódízel motor.


Afzal Kahn és cége, a Kahn Design olyan nemes autómárkákra szakosodott, mint a Bentley, az Aston Martin, a Rolls-Royce vagy a Range Rover. A nagy hittel megáldott üzletember egy nyilatkozatában kiemelte, nem fogja karba tett kézzel nézni a brit autóipar hanyatlását, hanem időről időre olyan kreációkkal fog jelentkezni, amelyek büszkeséggel töltik el a brit kebleket. Legújabb autójával, a Cosworth-al szövetségben épített Kahn Cosworth Sport 300-zal is a brit autóipart szeretné “felébreszteni”. A Range Rover Sporton alapuló járműre Kahn a napokban egyébként egy csinos, 80 darabos megrendelést kapott a szaudi királyi családtól. Kezdetnek nem rossz.


A Cosworth tuningmotorral és kiegészítőkkel rendelkező Sport 300 október 30-án mutatkozik be a londoni MPH kiállításon. Hosszú ideje ez a Range Rover Sport az első autó, mely a Cosworth nevet viseli. Dizájnját a 80-as, 90-es évek Cosworth Fordjai és Mercedesei inspirálták. A 300 a lóerők számára utal, ennyit tud a V8-as turbódízel motor. A Range egy komplett Cosworth aerodinamikai csomagot kapott, melybe beletartoznak a sárvédő szélesítések, az első spoiler és a hátsó kötény, valamint az alsó csomagtér-tetőszárny. A gyári kerekek helyére előre 9,5 x 22-es, hátulra 10 x 22-es Cosworth felniket csavaroztak, melyekre 285/35 R 22 méretű abroncsokat feszítettek. Az utasteret kék megvilágítású műszerekkel, rozsdamentes küszöblécekkel és mart alumínium pedálokkal tették sportosabbá. Említésre méltó még a fedélzeti tűzoltó palack, valamint a karbon motorborítás és a Cosworth főmérnökének, Bruce Woodnak aláírásával díszített számozott plakett.


A Kahn Cosworth Sport 300 indulóára 69 995 font (22,4 millió forint), de ez az összeg a különböző extrákkal még alaposan feltornászható. Például még komolyabb, 14,5 kilogrammos kovácsolt keréktárcsák is rendelhetők, 2650, illetve 3250 fontért. Az elektronikus ültető modulért is fizetni kell, mégpedig 1450 fontot. A külső megjelenésre is többet lehet áldozni, van például felső tetőszárny 1500 és karbon első spoiler 800 fontért, de egyedi hűtőrács, oldalsó légbeömlők és sötétített lámpabúrák is válaszhatók az extralistáról. A képeken is látható egyedi Cosworth szín húzós 8850 fontba kerül, a matricázás még 850-be kerül. Rengeteg további feláras tétel van, mint például a nappabőr kárpitozás, a számtalan különböző dekoráció, a hátsó multimédiás szórakoztató rendszer, a head-up display, a tolatókamera vagy a golyóálló üvegek.