2008. október 27. 16:57   |   Autoblog
címkék:  

Kényszerű leállások az autóiparban

Sorban állítják le termelésüket az európai autógyárak, hogy minimalizálják veszteségüket, amely hosszú távon leépítésekhez vezethet.

Autóipari cégek sora tervez kényszerű termelés leállításokat a csökkenő kereslet miatt. Mint azt az Automotive News Europe című lap hétfőn megjelenő számában írja, az Opel anyavállalata, a General Motors csaknem valamennyi európai üzemében időleges leállást rendel el. A GM Europe kommunikációs vezetője szerint a vállalat a “jövőben is a szűkülő keresletnek megfelelően alakítja majd a kapacitásait, vagyis a szükségesnek megfelelően további termelési szüneteket iktatnak majd be.” A Daimler öt héten át fogja szüneteltetni a gyártást az év végével. A BMW hétfőtől állítja le Lipcsében átmenetileg a szerelőszalagot.


Az Opel Németországban október 20-án szeptember óta már a második, két hétig tartó leállását rendelte el bochumi telephelyén, Eisenachban a hó végén áll le a munka, Antwerpenben és Ellesmere Port-ban (Nagy-Britannia) szintén két héten át szünetel a gyártás. A GM kedvezőtlen pénzügyi helyzete miatt a konszern összeomlását sem zárják ki egyes spekulációk. A General Motors nyomatékosan cáfolta ezeket a híreszteléseket.

Év végétől a Daimler öt héten át fogja szüneteltetni a gyártást. A Frankfurter Allgemeine Sonnntagszeitung értesülése szerint december közepén állítják le a gyártást, amit majd csak január 12-én indítanak be újra. A kényszerszünet elrendeléséről szóló hírt a cég szóvivőjére hivatkozva közli a lap. A Daimler a napokban jelentette be, hogy 2008 évi célját erőteljesen visszafogja, és takarékossági programba kezd. A vállalat harmadik negyedévi adózás előtti (EBIT) eredménye 648 millió euróra csökkent az előző év azonos időszakának 1,9 milliárd eurós eredményéről. A forgalom 7 százalékkal 23,8 milliárd euróra esett vissza.

A BMW hétfőtől állítja le Lipcsében átmenetileg a szerelőszalagot. Az eladások szeptemberi visszaesése miatti kényszerül rá a vállalat a négynapos leállásra. Szeptemberben a BMW három márkája, a BMW, a Mini és a Rolls-Royce eladásai 14,6 százalékkal 121 ezer járműre estek vissza.

(Forrás: MTI)