2016. február 01. 07:00   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: feltámad a Le Mans-legenda

A Ford GT40 több tekintélyes versenyt nyert, mint bármelyik másik hosszú távú versenyzésre szánt versenyautó. 1966 júniusában amerikai autós történelmet írt, amikor az első három helyen ért célba a 24 órás Le Mans-i versenyen. Az első két helyen a Shelby American által felkészített autók futottak be; ennek állít emléket a húsz darab, pontos GT40 MKII replika.

A 60-as évek sportautóinak feltámasztója, a Superformance szövetkezett a Shelby American vállalattal, hogy elkészítsenek 20 darab, az eredeti Le Mans-győztes autóval az utolsó részletig megegyező replikát. A speciális kiadású Shelby GT40 MKII-k jobbkormányosak és jobboldali váltósok lesznek, akár az eredeti, Bruce McLaren, Ken Miles és Dan Gurney által vezetett autók.

A modern Shelby GT40 replikák a lehető legközelebb állnak az eredeti versenyautókhoz, alkatrészeik például 90 százalékban csereszabatosak az eredeti autókéval, s acélvázukat illetve karosszériájukat ugyanolyan módszerekkel formálták meg. Változást csak a modern kényelmi és biztonsági berendezések jelentenek; a kocsikba építenek légkondicionálót, a pedálok állíthatóak, a felfüggesztés pedig Bilstein gátlókból és H&R rugókból tevődik össze.

Mindegyik 50. évfordulós Shelby GT40 MKII egyedi arany Shelby jelvényekkel érkezik, egyébként pedig három verzióban lesz kapható: Bruce McLaren (fekete ezüst csíkokkal), Ken Miles (kék fehér csíkokkal), és Dan Gurney kiadásban (piros fehér csíkokkal). Az ajánlott erőforrás a 427-es (7 literes) Shelby alumínium blokk.

Természetesen mind a 20 darab új GT40 MKII bekerül a nemzetközi Shelby nyilvántartásra és egyedi sorozatszámot kap.