2016. március 23. 19:45   |   Autoblog
címkék:  

A Jaguar újra megépíti a világ első szupersportautóját

A Jaguar elkészíti azt a kilenc darab XKSS modellt, amelyek 1957-ben, a híres Browns Lane üzemben kitört tűzvészben semmisültek meg. Az autókat kézi munkával, 1957-es specifikáció szerint fogják összerakni, egy példányért több mint 1 millió fontot kérnek majd.

Az eredeti autókat amerikai exportra szánták, ám csak 16 darabot fejeztek be, mielőtt bekövetkezett a tragédia. Most, 59 évvel később a Jaguar megépíti az “elveszett” kilenc autót, amelyeket gyűjtők és ügyfelek egy szűk körének ajánl majd fel. Pontosan úgy jár el, ahogy azt a hasonló Lightweight E-type projektnél is tette. A kilenc darab új XKSS az utolsó csavarig megegyezik majd az eredeti, 1957-ben gyártott 16 autóval.

Az XKSS története a Jaguar három egymást követő Le Mans-i győzelme után kezdődött. Sir William Lyons, a Jaguar egyik alapítója elhatározta, hogy a megmaradt 25 D-type versenyautót utcaivá alakítja át, létrehozva ezzel a világ első szuperautóját. Az utcai modellek magasabb szélvédőt és utasoldali ajtót kaptak, kivették belőlük a sofőrt és utasát elválasztó panelt, és eltávolították az autóról a sofőrülés mögötti, híres uszonyt. Így született meg az XKSS, amelyet szakértők a világ első szupersportautójaként tartanak számon.

A Jaguar XKSS kiszállításai 2017. elején indulnak, egy példányért több mint 1 millió angol fontot kell majd fizetni.