2016. május 30. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Pagani Zonda hangja van az öreg V12-es Mercinek – videó

Az AMG által az olasz sportautóba fejlesztett Mercedes V12 egész véletlenül épp az a motor, mint ami megtalálható a régi S600-ban is, így a megfelelő kipufogórendszer segítségével ha teljesítményében nem is, hangjét tekintve megtévesztésig hasonlít egy Zondára.

Talán kevesen tudják, de a Pagani Zondákban szolgálatot teljesítő M120-as kódnévre hallgató V12-es 6.0 literes szívó benzinmotor épp az, amely többek között a bálna S600-asban is megtalálható.

Ez pedig sok öreg Merci tulajt arra buzdított, hogy a kipufogórendszert átépítve egészen félelmetes hangokat csikarjanak ki a megbízható benzintemetőből. Bár régebben egyszerűen szükség volt a nagy erőforrásokra, hogy a bent ülők és a kocsi alaptömegét ne a menetteljesítmény bánja, mára elég egy szinte feleakkora aggregát, hogy meglegyen ugyanaz az erő. Ez persze azt jelenti, hogy szép simán és csendesen járó egységek hagyták el a gyárakat. Arra azonban nem gondoltak, hogy 15-20 évvel később milyen elvetemült tulajdonosok kezében köt majd ki az egykor több lakás értékével vetekedő luxuslimuzin.

De ha ez kell ahhoz, hogy például Zonda hangok hagyják el egy S600-as hátsó fertályát, ám legyen…