2017. június 19. 15:05   |   Autoblog
címkék:  

Ismét a Porsche nyert Le Mans-ban

Egy elképesztően izgalmas, drámákkal teli 24 órás Le Mans-i futamot nyert meg a Porsche, zsinórban harmadszor állhatott a dobogó legfelső fokára. A királykategóriából csak két autó bírta végig a távot, egyikük az utolsó másfél órában ragadta magához a vezetést. Az összes Toyota elvérzett, a második és a harmadik helyen is LMP2-es gépek futottak be.

Idén összesen hat LMP1-es versenyautó állt rajthoz a Le Mans-i 24 órás futamon, de hamar csupán kettő maradt belőlük. A Bykolles LMP1-es autója már az elején megállt, majd órákon belül két Toyota és egy Porsche is feladta a versenyt. De a két megmaradt királykategóriás autónak is műszaki problémái támadtak, a Porschére például 1 órás szerelés várt a bokszban. Csak 18 kör hátránnyal tudott visszacsatlakozni a versenybe.

Idén megtörtént az, amire 2005 óta nem volt példa, a versenyt sokáig LMP2-es autó vezette és az összetett második helyet is megszerezte. Jackie Chan alakulatának egyik autója, a 38-as számú Tung/Laurent/Jarvis hármas volt az, akik egyúttal a kategóriagyőzelmet is bezsebelték. A dobogó harmadik fokára is egy LMP2-es trió állhatott fel, a Piquet/Beche/Hansson.

Az LMP1-esek becsületét a magát az 56. helyről felküzdő, Earl Bamber, Timo Bernhard és Brendon Hartley által kormányzott Porsche 919 Hybrid mentette meg, amely 70 perccel a verseny leintése előtt vette át az első helyet. Az egyetlen Toyota TS050 versenyautó a kilencedik helyen kullogott a célba. A Porschénak az idei volt a 19. Le Mans-i győzelme, zsinórban pedig a harmadik.