2018. január 19. 16:00   |   Autoblog
címkék:  

Félezer lóerős hot hatch az ABT-től

A ráncfelvarrt Audi RS 3 Sportback egyszer már járt az ABT Sportsline műhelyében, akkor 460 lóerőt hoztak ki belőle, ám most, második alkalommal felkerekítették a lovak számát 500-ra. A felhúzott aggregáttal a kis Audi 3,7 másodperc alatt viharzik fel százra és megfutja a 300 km/órát; tehát úgy megy, mint egy RS 6 Avant performance.

Az ABT új szintre emelte az ötajtós Audi RS 3 modellt, százzal megtoldotta a gyári ménest és felfüggesztését is az új körülményekhez igazította. A 2,5 literes öthengeres turbómotor – az egyetlen ilyen sorozatgyártású blokk a világon – szériaállapotában 400 lóerőt vonultat fel, amelyet az ABT első lépcsőben az elektronika módosításával 460-ra gyarapított. Most pedig az 500 lóerős csomaggal is elkészült, ami vadorzót farag a kompakt sport Audiból.

A 4,1 másodperces százas sprint 3,7-re redukálódott, a végsebesség pedig az opcionális 280-ról 300-ra tolódott ki. A megváltozott erőviszonyokhoz a futómű és a fékrendszer is felnő, előbbit plusz stabilizátorokkal és sportrugókkal, utóbbit pedig az ABT nagyfék rendszerével értéke el, amely 38 centiméteres tárcsákkal dolgozik. Egyébiránt a KW céggel közösen már fejlesztés alatt áll egy állítható keménységű sport felfüggesztés, amely a kényelmestől az extrém feszesig széles spektrumban szabályozható.

Az ABT RS 3 Sportback megjelenését is tovább cizellálták egyedi hűtőmaszk betéttel, küszöbidomokkal, valamint első és hátsó szoknyákkal. A hátsó helyet ad a 102 mm-es dupla karbon kipufogóvégződéseknek is, amelyek az ABT sport kipufogórendszer lezárásai. Az utastérbe kiterjesztett bőrcsomag és karbon díszítőkészlet rendelhető – az eredmény stílusos és igényes.

Az ABT az 500 lóerőért 16 900 eurót kér cserébe, de megvásárolható náluk a komplett tuninggép is 74 390 euróért.