2018. április 07. 12:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Eladó a világ legdrágább rendszáma

Még 2008-ban vásárolta Afzal Kahn, a Kahn Design tulajdonosa 440 ezer fontért a mindössze egy betűből és egy számból álló “F1” rendszámot Angliában, most pedig több mint 14 millió fontért, azaz 5,14 milliárd forintért lehet megvásárolni tőle.

Az olyan országokban, ahol nincs fix karakterszámhoz kötve a rendszámok hossza, egyesek elképesztő összegeket képesek kifizetni az extrém feliratú, rövidségű vagy épp hosszúságú egyedi azonosítókért.

Ilyen hely Anglia, ahol a Föld eddigi legdrágább rendszámát értékesítették még 2008-ban Afzal Kahn, a Kahn Design, Project Kahn és a Chelsea Truck Company tulajdonosának, aki 440 ezer fontot (mai árfolyamon számítva 157 millió forintot) fizetett az F1 feliratért, melyet legtöbbször Bugatti Veyron típusú autóján “viselt”, de láthattuk például Mercedes SLR McLarenjén is.

Mivel a szigetországban a rendszám nem az autóhoz, hanem annak tulajdonosához tartozik, így akár átruházható másra, amivel a milliomos élni is kíván, ugyanis a RegTransfers oldalán potom 12,009,995 fontért, azaz közel 4,3 milliárd forintért kínálja eladásra a különleges rendszámpárost. Ez azonban egy nettó összeg, így 20%os ÁFA adódik hozzá a vásárláskor, ezzel pedig egész pontosan 14,412,093 fontra, vagyis 5,14 milliárd forintra nő a kifizetendő összeg.

Csak összehasonlításképp, ekkora vagyonért már akár két kiváló állapotú McLaren F1-et is vehetünk vagy ezer darab új Suzuki Vitara crossovert. A kételkedőket azzal csitította le Kahn úr, hogy korábban 6 millió fontot is ajánlottak az azonosítóért, azonban ő nem fogadta ezt el.

Az eddigi legdrágább rendszám egyébként az eddigi legértékesebb autóhoz illő „25 O” elnevezésű (Ferrari 250 GT SWB) párosért fizették, mintegy 518 480 fontért (185 millió forint) cserébe.