2018. július 01. 17:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Mennyit ér Ayrton Senna bukósisakja?

És Juan Manuel Fangio vagy épp Mike Hawthorn, az első brit F1 bajnok 1950-es éveből származó bőr fejfedője? A Bonhams soron következő árverésén mindegyiket megszerezhetik a kellően mélyzsebű licitálók.

Nem csak ritka autócsodákat szoktak árverésre bocsátani, hanem bizony értékes kiegészítőket, alkatrészeket is megszerezhetnek ily módon a tehetős gyűjtők.

Legközelebb például a néhai Ayrton Senna, 1994. március 2-án, a Williams csapat színeiben a Paul Richard versenypályán tesztelés közben hordott „Bell” bukósisakjára lehet minél nagyobb összeget ajánlani Goodwoodban, a Bonhams aukciós ház rendezésében.

Az ereklye nem csak azért értékes, mert a brazil világbajnok viselte, hanem csupán két hónappal halála előttről származik. A fejvédő sárga alapon zöld és kék színekben pompázik a brazil zászló tiszteletére, és természetesen hivatalos igazolás is jár hozzá hovatartozása bizonyítékaként. A várható 60-80 ezer fontos (22,33-29,8 millió forintos) győztes összegért cserébe egy hozzá tartozó sisakzsákban viheti majd haza büszke tulajdonosa.

Ám nem ez lesz az egyetlen ínyencség a goodwoodi árverésen, ugyanis Mike Hawthorn, 1958-as (és egyben az első brit) világbajnok és az 1955-ös 24 órás Le Mans-i verseny győztesének „Herbert Johnson” típusú fejfedője, valamint az ötszörös bajnok Juan Manuel Fangio arcvédős sisakja is eladósorba került. Előbbiért várhatóan 10-14 ezer fontot (3,72-5,21 millió forintot), utóbbiért pedig 30-40 ezret (11,17-14,9 milliót) adnak majd.