2018. október 21. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Az amerikai hobbikempingezők álma

Egy 1976-os Chevrolet Blazer pickupból gyárilag épített lakóautó került eladósorba. Az autóból mindössze 1800 példány látta meg a napvilágot hasonló felépítéssel, ám könnyen lehet, hogy egyik sem maradt meg ilyen szép, közel eredeti állapotban. Ára is ezt tükrözi.

Aki egy könnyen mozgatható, minden igényt kielégítő kis lakóautóra vágyott régebben, annak tökéletes választást jelentettek – a mai napig is vásárlókat hódító – pickup kempingautók. Ezek platójára gyakorlatilag egy apró, könnyűszerkezetes ház kerül kialakításra, melyben megtalálhatók a legfontosabb kellékek úgy, hogy közben nyomorogni sem kell, ellenben például egy-egy átalakított kisbusz esetén.

A Chevrolet is kínált ilyen lehetőséget a ’70-es években gyártott Blazer pickuphoz, s 1800 vásárló élt is az opcióval, amely „potom” 895 dollárba került akkoriban. Ezt a nagyobb motor lehetőségével fejelte meg, így egy 6.6 literes V8-as benzinmotor 177 lóereje és 393 Nm csúcsnyomatéka áll a vezető rendelkezésére, amit egy háromsebességes automataváltó juttat el mind a négy kerék felé.

Ehhez bátran hozzáírhatjuk, hogy a kasztni eredeti pompájában ragyog, s rozsdának nyoma sincs, illetve az évek alatt olyan extrák is kerültek bele, mint a légkondicionáló berendezés, a fagyasztóval ellátott hűtőszekrény – amely képes működni gázról, 12V-ról, de rendes áramról is – vagy épp az elektronikusan vezérelt hátsó légzsákok – jelentsen is ez bármit. A további felszereltség része a gáztűzhely, a mosogató, illetve az állófűtés. A kabinban négy fő ellátására elegendő a hely, és a sok ablaknak köszönhetően kellően világos. A műszerfalon alig 70 ezer mérföld, vagyis körülbelül 113 ezer kilométer olvasható.

Mindezért 19 900 ezer dollárt kér a jelenlegi tulajdonos, amely átszámítva 5,6 millió forintnak felel meg. Nem olcsó, de közel sem a legdrágább ajánlat egy minden igényt kielégítő, guruló lakásért cserébe.