2018. november 27. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Toyota terep-lakóautóval Izlandon – videó

Stefan Forster életét két alapvetés határozza meg: soha nem retusálja a fényképeit, és mindenhová Toyota Hilux alapokra épített, különleges expedíciós járművével utazik.

Forster már kisgyerekként rajongott a természet, az utazás iránt, fotós pályafutását 17 éves korában egy véletlen indította útjára: vihart fényképezve sikerült rögzítenie egy gömbvillámot. A képet számos tudományos folyóirat leközölte, a befolyt jogdíjakból finanszírozta első izlandi expedícióját. A messzi szigetország varázsa azóta sem eresztette, újra és újra visszatért északra, ahonnan a rengeteg élmény és jobbnál jobb felvételek mellett még valamit hazahozott.

Mivel Forstert munkája a világ legeldugottabb zugaiba szólítja, olyan autóra volt szüksége, amivel bárhol és bármikor eljuthat úti céljához. Egy egyszerű terepjáró azonban nem felelt volna meg a feladatnak, olyan jármű kellett, ami szállásként, konyhaként és stúdióként is megállja a helyét. A kiindulási alapból, a Toyota Hilux 3.0 literes motorral szerelt változatából a német Hurter Offroad és az izlandi Arctic Trucks faragtak ellenállhatatlan terepjárót, a platón rögzített, minden kényelmi funkcióval felszerelt lakómodul pedig a Geocar alkotása.

A Hilux teljesítményét 225 lóerőre növelték, a fékeket feljavították, a teherbírást 3,5 tonnára emelték. A nyomtáv 30 centiméterrel nőtt. Az autó minden műszaki fődarabját, illetve kabinját teljesen leszigetelték, így a gázlómélység lenyűgöző 1,6 méter. Elöl-hátul zárható differenciálművet építettek be, az öt centivel megemelt karosszériát alulról teljesen leburkolták. Ivóvízből 110 litert, gázolajból 250 litert képes magával vinni a Hilux, ehhez képest a 2,6 tonnás menetkész tömeg nem is sok.

A másfél évnyi munkával megépített autó Forster izlandi útjain debütált, de azóta összes európai útján alaptáborként szolgált, 2021-ben pedig három hónapos expedícióra indul vele Mongóliába. Mivel gyakorlatilag a fél életét az autóban tölti, azt minden elképzelhető kényelmi extrával felszerelte. Nagyteljesítményű fűtő és légkondicionáló berendezést építtetett be (előbbit gázolajról, utóbbit LiFePo4 akkumulátorokról üzemelteti), az otthonosságot meleg vizes zuhany, gáztűzhely és hűtőszekrény teszi teljessé. Fekvőhelyből kettő kapott helyet a fülkében: egy franciágy és egy gyerekágy, hiszen útjain olykor a tanfolyamokat és fotós túrákat szervező családi vállalkozást vezető felesége, valamint négyéves kisfiuk is elkíséri őt.