2018. december 28. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: A ritkák között is ritka Bugatti

Ugyan még nem oldtimer, de csupán 30 darab készült abból a Bugatti EB110 Super Sportból, melynek egy hibátlan, csupán 916 kilométert futott példánya kerül árverésre. Az 1994-ben készült autó képes akár 354 km/órával is száguldani.

Még egy jobban használt Bugatti EB110 SS tulajdonosának is nagy szó lenni, hisz mindössze 30 készült a francia szuperautóból a ’90-es évek első felében, az alábbi példány azonban közülük is kiemelkedik.

Ez a Super Sport ugyanis mindössze 916 kilométert futott eddigi, közel 25 éves pályafutása alatt. Az első tulajdonosa egy német hölgy volt, aki csak ritkán vette elő, majd úgy döntött, tovább adja értékes kedvencét. Ekkor egy japán gyűjtő kezei közé került, aki 2012-ig tartotta meg az EB110 SS-t, mikor is egy svájci milliomos jelentkezett, hogy megvegye. Most ő válik meg az újszerű, gyári állapotú kincstől, méghozzá az RM Sotheby’s 2019-es párizsi rendezvényén.

Habár becslés sem érkezett a várható eladási árról, millió eurókról beszélhetünk, ami nem csak a ritkaság miatt, de a mai sportautókat is megizzasztó teljesítménynek köszönhetően is fennáll.

Még a „sima” EB110 sem volt lassú a maga 3.5 literes, négy turbóval lélegeztetett, 560 lóerős motorjával, hisz képes volt elérni a 343 kilométer/órás tempót, míg 3,5 alatt katapultált százra. Az EB110 SS azonban nem csak erősebb, de könnyebb is lett nála: a kasztni teljes egészében karbon-kevlárból készült, így 150 kilótól szabadult meg, ami mellé 620 lóerő társult. Ez 3,3 másodperces százas sprintet eredményezett 354 km/órás csúcssebesség mellett.

Hogy miért csak 30 darab készült belőle? A válasz egyszerű: homologizáció. A Bugatti a Le Mans GT1-es csoportjában csak úgy vehetett részt, ha minimum ennyi, utcai változatot elkészít a versenyautó alapján. A franciák a többi gyártóhoz hasonlóan nem akarták túlteljesíteni a minimumértéket, így lett olyan ritkaság az EB110 SS-ből, amire még Michaek Schumachernek is szüksége volt.