2019. január 26. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Az első kabrió lakóbusz

A Skydancer nevű cég egy Fiat Ducatóra alapozva elkészítette a Föld első, elektromosan nyitható tetővel szerelt lakóbuszát. A különleges jármű akár menet közben is használható nyitott állapotban, miközben minden megvan benne, ami egy nagy utazáshoz kell.

Talán nem a legszebb lakóautó, amit valaha láttunk, ám kétségkívül egyedi megoldást kapott a Skydancer egyszerűen csak Apéro névre keresztelt kabrió busza.

A monstrum négy utas teljes ellátására elegendő hellyel és extrákkal került megtervezésre, s két részből áll. Az egyik az alacsonyabban fekvő hátsó szekció, ahol egy 200×140 centiméteres franciaágy, az oldalsó bejárat, a fürdőszoba, több szekrény és a konyha kapott helyet. Eddig semmi extra, azonban az elülső, azaz felső részen rejlik a mutatvány lényege, ennek a szekciónak a tetőeleme ugyanis elektromosan hátra tolható, így egy hatalmas nyitott légtér keletkezik.

Mivel ez a teljes pilótafülkét jelenti, menet közben akár négy utas, míg este a csillagos égboltot akár két ember is élvezheti, ugyanis a székeket és az asztalt pár egyszerű mozdulattal egy 200×125 centiméteres ággyá alakíthatjuk. A hatalmas, nyitható oldalablakok és az extraszéles szélvédőnek köszönhetően a térérzet tovább javul.

Az utasok igényeit olyan tételek segítik kielégíteni, mint a 145 literes hűtőszekrény, a két gázégős konyha, a 90 literes víztartály és a 90 literes szennyvízgyűjtő, a zuhanykabin, a mosdó és a toalett. Némi plusz pénzért automata klímaberendezés is igényelhető (ára 699 euró, azaz 222 ezer forint).

A Fiat Ducato alvázra épülő Skydancer meghajtásáról egy 2.3 literes Multijet turbódízel aggregát gondoskodik 150 lóerővel (110 kW), ám 1890 euróért (600 ezer forint) erősebb kivitelben is elérhető a lakóbusz, míg az automataváltó lehetősége további 1950 euróval (620 ezer forint) drágítja a guruló lakást.

S hogy mennyi is a Skydancer Apéro? Nos, a már temérdek extrát magában foglaló alapárat 128 520 euróban (40,84 millió forint) adta meg a gyártó. Ez már az áfa értékével növelt összeg. A busz egyelőre csak az európai piacon lesz elérhető, ám a cég nyitott az amerikai forgalmazásra is, amennyiben sikerül befektetőket találni egy tengerentúli gyártósor létrehozására.