2019. február 25. 16:15   |   Autoblog
címkék:  

Átlép a digitális korba a Volkswagen Transporter

Bulli, Transporter, Caravelle, Multivan és California. Mind sikersztori. A hat generáció óta a Volkswagen világszerte közel 12 millió darabot értékesített belőlük. Most a termékcsalád nagy frissítést kap, jön a T6.1. Számos új asszisztens-rendszerrel, digitális eszközökkel és a legújabb informatikai rendszerekkel, folyamatos online hozzáféréssel. A hajtóerőt a legújabb TDI-motorok biztosítják, de lesz teljesen elektromos opció is. Az új T6.1 forgalmazása 2019 őszén indul.

A Volkswagen bemutatta a Bulli 6.1-et a nemzetközi média képviselőinek az Autostadtban, Wolfsburgban – mindössze néhány méterre attól a helyszíntől, ahol a modellsorozat első prototípusait 70 évvel ezelőtt elkészítették. Azóta a Volkswagen folyamatosan újragondolta, továbbfejlesztette és javította az európai áruszállítók, kisteherautók és lakókautók terveit. Ez a frissítés sem kivétel.

Egy kipróbált jármű volt az alap, frissítették a vezetést segítő rendszereket, az információs és szórakoztató rendszereket, valamint korszerű konnektivitási megoldásokkal egészítették ki. A T6 hidraulikus szervokormányát elektromechanikus rendszer váltotta, ami mindent megváltoztat, mert új vezetést segítő berendezések alkalmazása előtt nyitotta meg a lehetőséget.

Az új támogatási rendszerek közé tartozik a szériatartozékként kínált oldalszél asszisztens. Az erős széllökések hatására automatikusan stabilizálja a Bulli 6.1. futását. Új felszereltségek is vannak, mint a sávtartó rendszer, a parkolóasszisztens, a sávváltást segítő asszisztens, a tolatási segédlet, az utánfutóval való manőverezést segítő Trailer Assist, továbbá a dinamikus táblafelismerő rendszer.

A T6 műszerfalát a digitális világ elvárásainak megfelelően áttervezték. A kocsi megkapta a Volkswagen harmadik generációs moduláris információs és szórakoztató rendszerét (MIB3), ami új digitális megjelenítést és vezérlést vont maga után. A legfontosabb új elem a beépített SIM-kártya (eSIM). Ez az eSIM új, online alapú funkciók és szolgáltatások széles skáláját nyitja meg. A MIB3 rendszerek olyan funkciókat is kínálnak, mint az internetes rádió és a zenei streaming szolgáltatások. Az eSIM intuitívabbá teszi a felhasználói élményt. Ez annak is köszönhető, hogy a T6.1 új 8 és 9,2 hüvelykes információs és szórakoztató rendszerei hangvezérléssel is kezelhetők.

A motorválasztékot is átalakították. A T6.1 forgalmazása 99-199 lóerő teljesítményű 2,0 literes turbódízel motorokkal indul. Mindegyik megfelel az Euro 6d-TEMP-EVAP kibocsátási szabványnak. Az ABT tuningcéggel való partnerség alapján a T6.1-et akár nulla helyi kibocsátású járműként is kínálják majd (82 kW/112 LE). Az akár 77,6 kWh kapacitású akkumulátorok 400 km-nél nagyobb hatótávolságot (NEDC) tesznek lehetővé – így a jármű ideális a városi kereskedelmi feladatokhoz.