2019. április 14. 18:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Megdöbbentően gyorsul az ABT Cupra Ateca – videó

Még tavaly év végén adta ki az ABT a Cupra sportterepjárójához tuningcsomagját, melyről most először láthatunk működés közben videót. Az 50 lóerős teljesítménynövelés a tuner által ígért értékeket is felülmúlja, az Ateca már 4,8 másodperc alatt százzal száguld.

Nemrég mutatkozott be a Seatból kivált Cupra márka első sportmodellje, az Ateca, melyet az ABT Sportsline novemberben kezelésbe vett.

A 2.0 literes négyhengeres turbómotor 300 gyári lóerejéből 350-et facsart ki a tuner, miközben a csúcsnyomaték 400-ról 440 Nm-re nőtt, ezt pedig 2000 és 5200-as fordulatszám között folyamatosan teljesíti a hajtómű. A tisztességes értékeket egy hétfokozatú DSG váltó juttatja el mind a négy kerék felé, így 52, helyett kereken 5 másodperces százas sprintet ígér a cég, ami mellé 245 helyett 255 km/órás csúcstempó társul.

Bár utóbbit nem tudjuk videós bizonyítékkal alátámasztani, előbbiről kiderült, hogy még alá is becsülte az ABT, ugyanis az Automann-TV gyorsulási tesztjében elég volt csupán 4,8 szekundum a 100 km/órához, de a 150-et is letudta 10 másodperc alatt, ami szép teljesítmény méreteit és tömegét figyelembe véve.

Ha a nyers erőnövelés nem lenne elég, a tuner ültetőrugókat és 20 collos alufelniket is elérhetővé tett a spanyol crossoverhez. Arról sajnos nem tudni, hogy a teljes művelet mennyibe kerül, de a számok szerelmeseinek megérheti árát.