2019. június 16. 20:00   |   Autoblog
címkék:  

Használtautó-vásárlás 1 millió alatt

Használt autó vásárlásakor rengeteg a buktató. Az 1-1,5 millió Ft alatti kategóriában első szabály, hogy sosem márkanevet, illetve típust vásárolunk, sokkal fontosabb, hogy milyen műszaki állapotban van a jármű. Első lépésként – az olyan nemzetközi nyilvántartásoknak köszönhetően, mint például az ellenorizzeajarmuvet.hu – letölthetjük a megvásárolni kívánt autó előéletéről szóló jelentést, ami alapján eldönthetjük, hogy érdemes-e egyáltalán belekezdeni a műszaki állapot felmérésébe.

Dealer Vehicles in Stock
1. Egymillió forint alatt az alsó ársávban nem típust vesz az ember, hanem állapotot.
Ebben az árkategóriában nincs jelentősége, hogy milyen tulajdonságokkal vagy felszereltséggel rendelkezett az adott modell a gyárból történő kiszállítás után, csak azt érdemes figyelembe venni, hogy várhatóan milyen hosszú ideig lesz képes komolyabb meghibásodás nélkül működni. Egy új korában kiváló műszaki paraméterekkel rendelkező, de elhanyagolt autó nem ér annyit, mint egy szerényebb felszereltségű, de gondosan és követhető módon szervizelt jármű.

2. Válassz olyan típust, amiből sok fut itthon! Fontos szempont a választásnál olyan autót keresni, amiből sok fut magyar utakon. Ez biztosan meghálálja magát, hiszen bontott alkatrészeket lényegesen gyorsabban és olcsóbban lehet beszerezni, és szerelőt is könnyebb hozzá találni. Az alacsony példányszámban értékesített típusoknál az egyes alkatrészek ára aránytalanul magas lehet

3. Ismerd meg a gépjármű előéletét! A gépjárműadat-lekérdező oldalak segítségével részletes információt kaphatsz a gépjárművet ért károkról, így elkerülheted a váratlan problémákat az autó használatbavétele után. A nemzetközi nyilvántartások alapján készített jelentésben elérhetjük a jármű szerviztörténetét, műszaki adatait, valamint megtudhatjuk, hogy a gépkocsi szerepel-e a lopott gépjárművek adatbázisában. Kiderülhet a visszatekert kilométeróra, egy elhallgatott baleset, vagy, hogy a jármű valóban rendelkezik-e a hirdetésben feltüntetett extrákkal. Az egyik legrészletesebb jelentés az ellenorizzeajarmuvet.hu oldalon érhető el. A VIN azonosítóval a birtokunkban a kiszemelt autó szerviztörténetét néhány kattintással megismerhetjük.

4. Olcsó használt autóknál is lényeges a biztonság. Általában minél újabb egy autó, annál biztonságosabb is. A megerősített karosszériákkal gyártott fiatalabb járművekből gyakran könnyű sérülésekkel szállnak ki az utasok egy baleset után. Biztonság szempontjából mindenképpen javasolt minimum felszereltség a két első légzsák, a blokkolásgátló és a szilárd karosszéria.

5. Ne legyenek illúzióink! Az 1 millió forint körüli autók árkategóriában nem valószínű, hogy olyan autót találunk, amely 2-3 évnél hosszabb ideig képes lesz kiszolgálni az igényeinket. Aki ennél hosszabb időre tervez, annak már a 2-2,5 milliós autók ajánlottak, illetve a legtöbb szakértő szerint 3-3,5 millióért találkozni olyan autóval, amiben van öt-hat jó év. A tapasztalat az, hogy a legtöbb esetben a jól bevált dízelek nem mennek úgy tönkre, mint a kis lökettérfogatú turbós benzines motorok.