2019. október 31. 16:55   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: egy nagyon menő 50 éves pickup

Közeleg az év legnagyobb autós háttéripari rendezvénye az Egyesült Államokban, mi pedig ízelítőt kaphatunk a kiállításon megjelenő, műalkotásnak is beillő járművekről. A Fiat-Chrysler ’házi’ tuningcége, a Mopar két pickupot állít reflektorfénybe; ezek közül az egyik a nem csillapodó, klasszikus kisteherautó módosítási lázat meglovagoló Mopar Lowliner Concept.

A Mopar Lowliner Concept egy újragondolt, 1968-as Dodge D200-szériás kisteherautó, amely szédületesen jól néz ki. A cukorkapiros és krémszínű, légrugós felfüggesztésű, ’teli’ felnikre állított platós kellőképpen magára vonja majd a tekinteteket. Az erőteljesen megültetett, teljesen letisztított karosszériájú, megnövelt tengelytávú jármű motorosan felnyitható orra ráadásul egy legendás 5,9 literes Cummins dízelmotort rejt, amihez hatgangos padlóváltót csatlakoztattak.

A Dodge pickup első tengelyét 7,5 centiméterrel előrébb hozták a kellemesebb arányok elérése érdekében, s mindkét tengelyre légrugós futóművet építettek, amelynek három üzemmódja van. A ’teli’ felnik a 60-as éveket idézik és elöl 22 x 9,5, hátul 22 x 11 col méretűek, rajtuk 285/35, illetve 325/35 méretű abroncsokkal. Hogy a széles gumik beférjenek, a kerékjáratokat oldalanként 10 centiméterrel szélesítették ki.

A platót egy másik padló behegesztésével 15 centiméterrel megemelték, és alatta rejtették el a légrugós felfüggesztés komponenseit, valamint az átköltöztetett üzemanyagtartályt. Az eredeti fényszóróknak is menniük kellett, 18 cm-es LED-es lámpák kerültek a helyükre. A Lowliner farára szintén különleges, retró stílusú LED-es lámpákat szereltek, amelyek a tolatófényt is magukban foglalják. Ezenkívül az első sárvédőkre Mopar Omega M logót festettek, a hátfalra pedig vintázs Dodge feliratot vittek fel.

Az utastérben az eredeti kanapét találjuk, borostyánsárga bőrrel kárpitozva és csípőövekkel ellátva. A mennyezetet, az ajtópaneleket és a napellenzőket szintén sárga bőr borítja; a tetőbe Moper Omega M logót is hímeztek. A szőnyegezés egyedi kivitelű, viszont a kormánykerék eredeti darab, a kürtön a klasszikus Dodge emblémával. Az egyedi alumínium műszerpultra hét darab egyedi Mopar mérőórát építettek. A hathangos kéziváltó gombja egy Cummins logóval ékesített átlátszó golyó, ami tovább erősíti a retró hangulatot.