2019. november 01. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

Audi SQ8 510 lóerővel

Az Audi luxus SUV-kupéja, a Q8 különleges autó, ráadásul kapható S verzióban is, V8-as turbódízel motorral szerelve. A Volkswagen-csoportos modellek első számú nemesítője, az ABT Sportsline egy ilyet tett még izgalmasabbá.

Az Audi SQ8 4 literes, két (valójában három) turbóval lélegeztetett nyolchengeres dízelmotorja 435 lóerőt és 900 Nm nyomatékot pumpál ki magából, így a nagyméretű szabadidőautó komoly sportkocsikkal tudja tartani a lépést. Az SQ8 4,8 másodperc alatt sprintel százra és a sebességét csak elektronika korlátozza 250 km/órában.

Az ABT vezérlőmoduljának hála azonban a 4 literes TDI immáron 510 lóerőt ad le, ami komoly 75 lóerős gyarapodás. A gyorsulás két tizedet csökkent, s a rugalmasság is érezhetően jobb lett.

Az ABT a kezelhetőséget is feljavította; az ALC szintező modul segítségével az SQ8 három pozícióban ültethető lejjebb. Az első, komfort beállítás 15 mm-rel, a második, dinamikus állás 25, míg a harmadik “kávé” mód nem kevesebb, mint 65 mm-rel engedi lejjebb a kasznit.

Az SQ8 külseje is diszkréten módosítható, jelenleg első és hátsó toldat választható az autóhoz, melyek közül az utóbbi a kipufogócsövek kivágásait is magában foglalja. Hátsó tetőlégterelő is rendelhető.

Emellett háromféle kerékgarnitúra áll rendelkezésre az SQ8-hoz. A GR típus magas fényű vagy matt feketében, a HR Aero modell sötétszürke árnyalatban, a HR-F típus pedig ezüstszürkében választható. Az utóbbi 23 colos méretben és sötét vagy világosszürke színben is elérhető.