2019. december 05. 11:15   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: az első európai elektromos kamion

A Nikola és az Iveco bemutatta első, az európai piacra szánt akkumulátoros elektromos vontatóját. A Nikola Tre 653 lóerős és 1800 Nm nyomatékú villanymotort kapott, amelyet moduláris akkucsomag lát el energiával. A hatótávolság minimum 400 kilométer.

A Nikola Tre formavilágát tekintve az alapját képező Iveco S-Way vontatóhoz áll közel, a végső forma a Nikola és az Italdesign stúdió közös érdeme. Egyedi megoldások a világító N logó a hűtőmaszk közepén, továbbá az egyedi mintát kirajzoló fénydizájn, plusz ködlámpákkal és vízszintes, illetve függőleges nappali világítást adó fénycsíkokkal.

A Nikola Tre utastere is futurisztikus, hatalmas vezető felé forduló érintőképernyővel, digitális fő műszeregységgel és plusz képernyőkkel, amelyek a visszapillantó tükröket helyettesítő kamerák képét jelenítik meg.

A Nikola Tre moduláris akkumulátorcsomagjának kapacitása 720 kWh is lehet; a képeken szereplő, helyi áruterítéshez ideális, 4×2 hajtásképletű vontató egy feltöltéssel 400 kilométert képes megtenni.

Az elektromos hajtáslánc állandó teljesítménye 480 kW (653 LE), forgatónyomatéka pedig 1800 Nm, amely utóbbi azért elmarad a turbódízel motorral szerelt hagyományos kamionokétól. A Nikola Tre 2- és 3-tengelyes verzióban is elérhető lesz, 18-26 tonnás megengedett össztömeggel.

A Nikola Tre jövőre, a hannoveri haszongépjármű kiállításon debütál, az első kiszállításokat pedig 2021-ben tervezik. Két évvel később piacra dobják a vontató hidrogén üzemanyagcellás verzióját is, amely komolyabb hatótávolsággal bír majd.