2019. december 07. 17:45   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: az Acura első SUV-ja, újragondolva

Kifejezetten a 80-as és 90-es évek autóit, illetve autós kulturáját ünneplő los angelesi RADwood Autókiállításra építette az Acura ezt az 1997-es SLX modellt, amely az Acura első szabadidőautója, egyben az első összkerékhajtású modellje volt. A gyönyörűen restaurált SUV érdekessége, hogy a teljes hajtáslánca és erőátviteli rendszere egy modern Acura modellből került át.

Az Acura már több mint 1 millió Super-Handling All-Wheel Drive (SH-AWD) négykerék-hajtással szerelt járművet gyártott és észak-amerikai SUV-eladásai átlépték az 1,6 milliót. Ezt megünnepelendő, az Acura a tematikus RADwood autós találkozón egy restomod SLX modellel lepte meg a közönséget, amelynek V6-os motorját és négysebességes automata váltóját, továbbá hagyományos 4×4-es hajtásláncát az Acura legmodernebb alkatrészeivel helyettesítették.

Az Acura SLX-et az Isuzuval együttműködésben fejlesztették ki, és 1996-tól 1999-ig gyártották. Összesen csupán 6590 darab látott napvilágot belőle. Utódja a már teljesen Acura fejlesztésű MDX volt, amelyet az RDX követett a sorban. Mindkét modell nagy siker lett az USA-ban.

Az 1997-es gyártású SUV lemezei alatt tehát modern technikát találunk: 3,2 literes V6-os motorja egy 2 literes négyhengeres VTEC Turbo erőforrásnak adta át a helyét, a 4-sebességes automataváltót egy 10-fokozatú szerkezet váltotta, a hagyományos 4×4-es hajtáslánc helyére pedig a vadonatúj RDX modellből származó, negyedik generációs, nyomatékvektor-szabályozással működő SH-AWD rendszert építették be.

Hogy megtartsák az Acura SLX 90-es évekbeli sármját, a karosszérián és az utastéren csak minimális mértékben változtattak. Az eredeti kéttónusú fényezést korszerűsítették, Performance piros gyöngyház és pezsgő ezüst árnyalatokat választottak, s a kerekeket is lecserélték. A gyári 16-os keréktárcsákat 17 colos Fifteen52 Tarmac felnik váltották, amelyekre 245/65/17 méretű Yokohama Geolander A/T gumikat feszítettek. Új a színre fújt pótkerék-takaró, ami a gyári műbőrt váltotta. Éles szeműek kiszúrhatják a csomagtérajtó SH-AWD feliratát is, ami a modern négykerék-hajtásra utal.

Az SLX belső terét teljesen újrakárpitozták, sötétszürke Milano bőrt és modern faberakásokat használva. Az eredeti mennyezetkárpitot megtartották és felújították, az Acura logós szőnyegeket pedig a Lloyd Mats-től szerezték be.

Miután elkészültek az alváz felújításával, a szerelő csapat megkezdte a 2 literes négyhengeres turbómotor, a 10-sebességes váltómű és az SH-AWD négykerék-hajtási rendszer beépítését. A munka során az eredeti létravázhoz új első és hátsó segédkereteket hegesztettek, a hátsó merev tengelyt pedig az RDX modell többlengőkaros felfüggesztésére cserélték. Az aktuális RDX modelltől kölcsönzött 2 literes négyhengeres turbómotor némi izmosításon is átesett, egyedi szívó- és kipufogórendszert, továbbá chiptuningot kapott, így a teljesítménye 350 lóerőre, a nyomatéka pedig 460 Nm-re emelkedett. Az eredeti 3,2 literes, befecskendezős V6-os még 190 lóerőt tudott, 254 Nm nyomaték kíséretében.