2011. december 19. 20:20   |   Autoblog
címkék:  

Megérkezett a gázüzemű Volkswagen Caddy

Már magyarországon is rendelhető a Volkswagen Caddy kettős üzemanyag-felhasználású modellje, a BiFuel. A kishaszonjármű autógázzal (LPG) és benzinnel is működhet, előbbiből 10,3, utóbbiból pedig 8 litert igényel 100 kilométerenként.

Kettős üzemével – az üzemanyag-ellátás egy egyszerű kapcsolóval benzinre is átváltható – az új Caddy BiFuel fogyasztása és károsanyag-kibocsátása egyaránt igen kedvezően alakul: a 102 LE teljesítményű, 1,6 literes, négyhengeres erőforrással szerelt zárt áruszállító kivitel 10,3 liter gázt igényel 100 kilométerre. Tisztán benzinüzemben használva a Caddy BiFuel ugyanezen a távon mért 8,0 literes igényével szintén igen takarékosnak számít. A gázüzemű Caddy így a vele összevethető benzines modellnél bő tíz százalékkal kevesebb széndioxidot bocsát ki.

A kiegészítő gáztartály 44 literes, és a jármű használhatóságának, illetve rakterének korlátozása nélkül a padlózat alatt kapott helyet. A 60 literes benzintartállyal együtt összesen több mint 1100 kilométeres hatótávot biztosít, ami tisztán LPG-üzemben 430 kilométerre adódik.

Magyarországon a benzin és gáz árarányát figyelembe véve kb. 30-40 százalékkal olcsóbban autózhatunk autógázzal, sőt a kisebb olajfogyasztás miatt további költségmegtakarítás érhető el. A sokkal kedvezőbb gáz-levegő keveredésnek köszönhetően a motorkopás mintegy 30-40 százalékkal csökken, így nő a gázüzemű motor élettartama is. Az autógáz-ellátási infrastruktúra kedvezőnek mondható, a töltőállomások hálózata Európa-szerte nagy kiterjedésű és viszonylag sűrű, Magyarországon már több mint 300 helyen van lehetőségünk LPG gázt tankolni.

A gyárilag készült megoldás számos előnyt kínál az utólagosan beépített autógáz-rendszerekkel szemben. Az autót többek között széles körű tartós teszteknek vetik alá és a gáztartállyal ütközési tesztet is végeznek, így különösen biztonságos. Mindemellett a teljes járműre érvényes garancia természetesen a gázrendszer minden elemére is kiterjed. A Caddy LPG BiFuel modell a Caddy valamennyi változatában szerepel a kínálatban.

A Caddy gázüzemű változata nálunk 4 360 000 Ft + áfa áron vásárolható meg.