2020. március 11. 19:20   |   Autoblog
címkék:  

Önjavító abroncsot fejlesztett a Goodyear

A Goodyear reCharge koncepcióabroncs egy forradalmian új, kapszulás technológiai megoldásra épül, amely így könnyen képes alkalmazkodni és változni az egyes járművek igényei szerint. A reCharge abroncsot a jövő személyre szabott elektromos közlekedési eszközei számára találták ki.

Az egész reCharge koncepció egy külön kapszulákkal újratölthető és biológiailag lebomló futókeveréken alapul, ami radikálisan leegyszerűsíti az abroncsok cseréjét. Az egyedi folyékony keverékkel töltött kapszulák segítségével a mintázat könnyen helyreállítható, az abroncs pedig a keverék révén képes alkalmazkodni az időjárási körülményekhez, az útviszonyokhoz és akár az egyedi vezetési igényeinkhez is. A mesterséges intelligencia felhasználása révén egyedi vezetői profilok is létrehozhatók, amely által a futókeverék teljesen személyre szabható lehetne.

Maga a futókeverék biológiai anyagokból készülne, az azt megerősítő szálakat pedig a világ egyik legerősebb természetes anyaga, a pókselyem inspirálta, amely elképesztően tartós, ugyanakkor 100%-ban biológiailag lebomló.

Mindamellett, hogy az újratölthető kapszulák jelentősen leegyszerűsítik az abroncscserét, a futófelületet könnyű és levegő nélküli vázzal, valamint magas és keskeny kialakítással tervezték. Egy vékony, masszív, minimális karbantartást igénylő konstrukcióra gondoljunk, amely esetében nem kell a nyomásellenőrzéssel vesződnünk, illetve a defekteknek köszönhető állásidő miatt sem kell többé aggódnunk.