2012. február 07. 20:41   |   Autoblog
címkék:  

Megújult a Citroёn Berlingo és a Jumpy

Ráncfelvarráson esett át a népszerű Citroёn Berlingo és a nagyobb méretű Jumpy. A hatalmas belső térrel rendelkező francia modellek új arcot kaptak, felszereltségük bővült, motorjaik pedig még környezetkímélőbbek lettek.

Citroёn Berlingo

A Citroen Berlingo, amelynek személygépkocsi változatából 1996-os megjelenése óta közel 1,4 millió darabot adtak el szerte a világon, kategóriájában kezdettől fogva őrzi az első két hely valamelyikét Európában. A méltán sikeres személyszállító változat nevébe mostantól bekerül a Multispace utótag.

Az elődeiknél modernebb megjelenésű és ötletesebb kialakítású új Citroen Berlingo és Jumpy Multispace modellek a márka egész kínálatára jellemző megújulással összhangban új stílusjegyekkel és új felszerelésekkel gazdagodtak. Mostantól mindkét modell még jobban meg tud felelni a kategóriájukkal szemben támasztott, folyamatosan bővülő igényeknek.

Az új Citroen Berlingo Multispace nagyobb méretű, előbbre ugró hűtőrácsot kapott, hogy kényelmesen elférjen rajta az egészen a fényszórókig ívelő új márkajel. A fényszórók formáján nem változtattak, a világítási funkciók azonban új kiosztás szerint működnek. A hűtőrácsnak a lökhárítóhoz igazodó alsó részébe épülnek be a kereszteződésvilágítás funkcióval is kiegészíthető ködfényszórók, és itt kaptak helyet a nappali fényt adó LED-csíkok is. Szélesebb lett az első lökhárító szellőzőnyílása, a ködfényszórókat pedig új krómozott díszítőelemek teszik hangsúlyosabbá.

Egyes változatokon a fekete színű Black Pack díszítéssel egyedivé tehető az első lökhárító felső része. A fekete szín a külső visszapillantó tükrökön, az oldalsó védőelemeken és a hátsó rendszámtábla-világítás körül is visszaköszön. Hátul a Berlingo felirat alatt megjelent a Multispace kiegészítés, és az új márkajel hátul is felváltja a régit. Külön említést érdemel, hogy a felnyitható csomagtér-ajtóval rendelkező változatokon a hátsó lámpák füstszínű bevonatot kapnak. Az új Citroen Berlingo Multispace kilencféle színárnyalatú karosszériával kerül forgalomba, melyek közül kettő – a mogyoróbarna (Nocciola) és az azúrkék (Belle-île) – új a palettán. Az autó belsejében is megújultak a színek és a felhasznált anyagok.

A Berlingo Multispace különösen intelligens módon hasznosítja a rendelkezésre álló tereket. Akár 7 személy befogadására is alkalmas, akik – a nagyobb kényelem érdekében – még a második és a harmadik üléssorban is különálló üléseken utazhatnak. A bőkezűen mért belmagasságnak köszönhetően beépíthető a különleges Modutop tető is. A repülés világából átvett kialakítás az üvegfelületeken kívül számos tárolóhelyet és egy kétfelől nyitható tárolóegységet is magában foglal, nem is beszélve az egyéni szellőző- és világítóegységekről. A Modutopba épített hátsó csomagtárolóhoz kívülről is hozzá lehet férni, így egyszerűbben meg lehet tölteni.

A motorpalettán csakis környezetkímélő erőforrások szerepelnek. A hatfokozatú elektronikusan vezérelt sebességváltóval kiegészülő e-HDi mikrohibrid technológia jóvoltából például mindössze 125 g/km CO2-kibocsátással kell számolni. A hajtómű nemcsak környezetbarát, de ergonómiai szempontból is előnyös: mivel nincs sebességváltó kar, jelentős hely szabadult fel a vezető és az első utas között, az üzemmódok közti váltás pedig a műszerfalon elhelyezett forgókapcsolóval történik.

Az ötajtós változat esetében a HDi 75 és HDi 90 motorok CO2-kibocsátása a korábbi 139 g-hoz képest 135 g/km alá csökkent, ami többek között olyan aerodinamikai fejlesztéseknek köszönhető, mint az új Airflow dísztárcsák vagy az új külső visszapillantó tükrök. A HDi 110 motort a HDi 115 váltja fel.

Az új Citroen Berlingo Multispace a nemzetközi kínálatban négy kiviteli szinten lesz kapható: az Attraction, a Confort és a felsőkategóriás Exclusive kivitel mellett megemlítendő még a kalandvágyóbb családok számára ajánlott XTR változat, mely 10 mm-rel megemelt felfüggesztéssel, motorvédő lemezzel és speciális karosszériacsomaggal (küszöbök, lökhárítók) csábít merészebb utakra.

Citroёn Jumpy Multispace

Az új Citroen Jumpy Multispace-t elődjéhez hasonlóan nagyfokú utazási kényelem jellemzi. A sokféle elrendezést lehetővé tévő autó belsejében egyszerre akár kilencen is utazhatnak és élvezhetik az egyterűekét idéző kényelmet és a továbbra is tágas csomagtartót (kalaptartó alatt 553 liter).

A Jumpy is új orr-résszel büszkélkedhet, melynek egyik jellegzetes eleme a fényszórókig húzódó és az új márkaemblémát is magában foglaló, tekintélyes méretű, megújult krómozott hűtőrács. A karosszériaszínek eddigi kínálata új – Hickory barna – árnyalattal egészül ki.

A modell megújulásával egyidejűleg a felszerelések terén is hatalmas előrelépés történt. Az Exclusive kiviteli szinten immár szériatartozék a sebességszabályozó/-korlátozó berendezés, a hátsó parkolássegítő rendszer, a sötétített hátsó ablakok és hátsó szélvédő, a 16 colos könnyűfém keréktárcsák, valamint a színre fújt lökhárítókat és oldalsó díszcsíkokat tartalmazó „komplett fényezés" csomag. Ugyanezen a kiviteli szinten egy új opció is rendelkezésre áll: az ún. Direct Access kimondottan a szállodai vagy reptéri shuttle járatok közönségének kíván kényelmesebb utazást nyújtani. Ez egy új 7/8 személyes kialakítási lehetőség, ahol a második üléssor jobb szélső ülésének eltávolításával jelentősen megkönnyíthető a beszállás a harmadik üléssorba. Az ülés helyén speciális, kivehető szőnyeg borítja a padlót.

Az opciós felszerelések között megtalálható az automatikus abroncsnyomás-ellenőrző funkció és a Grip Control rendszer is. Ez utóbbi egy továbbfejlesztett kipörgésgátló, mely minden helyzetben az adott körülményekhez igazodva optimalizálja a gépkocsi meghajtását. A közlekedési viszonyoknak megfelelően négy üzemmód közül választhat a vezető: normál, terep, havas út és homok.

Az új Citroen Jumpy Multispace kényelmes és sokoldalú autóhoz méltón immár hatfokozatú automata váltóval is rendelhető, mely a HDi 160 motor esetén áll rendelkezésre. Az ergonomikus vezetés érdekében a sebességváltó vezérlése a műszerfalon elhelyezett választókarral történik. A mechanikus váltó a HDi 95, HDi 125 és HDi 160 motorokhoz kapcsolódhat. Valamennyi változatánál különös hangsúlyt fektettek a CO2-kibocsátás további csökkentésére. Ezt szolgálják a karosszéria alatti aerodinamikai lemezek és egy feszültségszabályozó, mely optimalizálja az akkumulátor generátorral való töltését.

A Jumpy Multispace szintén négy kiviteli szinten lesz kapható: ezek az Attraction, a Confort, a spontán kiruccanásokra tervezett Oceanic, mely koncepciójában valahol egy kombi és egy lakóautó között helyezkedik el, és végül a legigényesebb ügyfeleknek szánt Exclusive szint.