2020. június 24. 19:15   |   Autoblog
címkék:  

Európa legnagyobb tőkét vonzó önvezető szoftvercége lett a magyar AImotive

Húszmillió dollár befektetést kapott a főleg kamerákra épülő, mesterséges intelligenciával támogatott megoldásokat szállító AImotive, ezzel Európa önvezető autó startup élmezőnyének legjobban feltőkésített tagja lett – jelentette be a társaság. A korábbi befektetésekkel együtt így az AImotive tőkeereje 75 millió dollár – azaz 23 milliárd forint – fölé emelkedett. A befektetési kört a scaleupok finanszírozására specializálódott Lead Ventures vezette és a Széchenyi Tőkealapkezelő Zrt. illetve a korábbi körök nemzetközi befektetői csatlakoztak.

A 2015-ben Kishonti László által alapított társaság az önvezetés ma elérhető legfejlettebb területeire fókuszál, alapítása óta azon dolgozik, hogy mindenki számára elérhető rendszereket dolgozzon ki. A cég fejlesztéseinek jelentős részét magyarországi központjában végzi, emellett jelenleg már három kontinensen képviselteti magát irodákkal. Az AImotive közel 200 felkészült szakembert foglalkoztat, közöttük Európa egyik legnagyobb mesterséges intelligencia kutatócsoportját. A társaságnak Európa több országában, Amerikában és Japánban is futnak a különleges érzékelőkkel felszerelt tesztautói, és a legnagyobb autóipari partnerekkel dolgozik együtt.

Az AImotive most friss forrásbevonással újabb komoly tőkéhez, összesen 20 millió dollárhoz jutott. A befektetés részben a vezető befektető Lead Ventures egyik tőkealapjától érkezett, amelyet az MFB Invest és a MOL finanszíroz, részben pedig a Pénzügyminisztérium alá tartozó, elsősorban a magyar kis- és középvállalkozások finanszírozását támogató Széchenyi Tőkealap-kezelőtől. A társaságban rejlő potenciált mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a korábbi körök pénzügyi és szakmai befektetői, köztük a Bosch és a Samsung is újra részt vállalt a fejlesztések további finanszírozásában. A társaság főbb tulajdonosai az alapítók és a dolgozók mellett a Robert Bosch Venture Capital, B Capital Group, Prime Ventures, Inventure, Samsung Catalyst Fund, Draper Associates, Day One Capital, Cisco Investments, Nvidia, Tamares Group.

Ezzel a befektetéssel az AImotive a hazai piacon jelenleg a legtöbb kockázati tőkét bevont startupjává vált. Mindezt ráadásul a COVID-19 által okozott gazdasági visszaesés időszakában, ami egyértelműen mutatja, hogy mekkora a piaci kereslet a cég megoldásaira az automatizáció területén. A befektetőket és a piaci szereplőket az is ösztönzi, hogy az önvezető szoftverek piaca 2050-re 50 milliárd dollár értékűre nőhet.

Az élvonalbeli önvezetési technológiák témakörében a cég profilja három fejlesztési területre bontható, és mindhárom területen kiemelkedő eredményeket ért el. A fejlesztések sikerét jelentős részben a három fejlesztési irány egymást támogató jellege adja.

Az aiDrive platformfüggetlen moduláris szoftvercsomag. A rendszer szenzorok segítségével navigál, illetve automatikus képfeldolgozás és mesterséges intelligencia algoritmus segítségével reagál a megváltozott környezetre. A szoftvercsomag képességeit folyamatosan fejlesztik és ebben az aiSimre keresztelt virtuális szimulációs környezet segít. A szimulátor eredetileg a cég belső fejlesztése volt, de az iparági kereslet fokozódása miatt most már önálló szolgáltatásként is értékesítik, jelenleg ugyanis a szimuláció révén tesztelhető legpontosabban az önvezető jármű technológia, és annak biztonsági paraméterei. Az aiSim az első olyan virtuális tesztkörnyezet, amely az önvezetés tesztelését a szigorú autóipari szabványok elvárásainak megfelelve támogatja.

Az AImotive a hardver területén is komoly tapasztalatot szerzett. Az aiWare olyan beágyazott mesterséges intelligencia gyorsító, melynek hatékonysági mutatója a versenytársakhoz képest kiemelkedő. Ez azért fontos, mert az önvezetés egyik legjelentősebb kihívását ma a processzorok és chipek gyorsasága, kapacitása és áramfogyasztása jelenti. Az AImotive 2019 októbere óta szoros együttműködésben dolgozik a NextChip-pel, aki bejelentette az aiWare integrálását a következő generációs Apache5 Imaging Edge processzorába. A három párhuzamos fejlesztéssel az AImotive felkészült arra, hogy a vezetésautomatizáció bármely területén segíteni tudja az autógyártók munkáját.

A társaság több felhasználási területen látványos eredményeket ért el. A tavaly ősszel bemutatott önműködő parkolási megoldása egyedülálló módon, a garázsban infrastrukturális beruházások nélkül tudja átvenni a parkolási feladatokat. Vezetésautomatizációs szoftverük pedig lényegében alkalmas bármely autópályán a teljes útvonalon önállóan vezetni, így akár Budapestről Bécsig közbeavatkozás nélkül eljutni.

Az újonnan szerzett tőkét a cég termékeinek hazai továbbfejlesztésére, a nemzetközi jelenléte erősítésére, új irodák nyitására és autóipari partnerei lokáis támogatásának elmélyítésére fogja elsősorban fordítani, hogy még közelebb kerüljön eredeti célkitűzéséhez: az önvezető rendszerek ne csak luxuskategóriás járművekben legyenek elérhetőek, hanem eljussanak minél szélesebb tömegekhez.