2020. november 17. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Nem múlik a dízelundor

Az év első tíz hónapjában hazánkban forgalomba helyezett új személygépkocsiknak csupán 22 százaléka működött gázolajjal. Eközben a kiegészítő vagy kizárólag elektromos motorral ellátott autók aránya már elérte a 27 százalékot is. Míg korábban a dízeltől elpártolók zöme a benzines hajtás irányába mozdult, az elmúlt két évben egyre inkább már a részben vagy teljesen elektromos hajtású járművek szívják el a keresletet mindkét belsőégésű motorfajtától.

személyautók megoszlása

„A számok akkor is jelentős változásra utalnak, ha az elektromos hajtású autók közül kivesszük a lágy hibrid járműveket, amelyek gyakorlatilag hagyományos meghajtásúak, hiszen haladáskor nem, csupán induláskor és dinamikus gyorsuláskor segít rá egy kis elektromos motor a belsőégésű motorra – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – A ’valódi’ hibrid és villanymotorokkal hajtott autók idén már 11 százalékát teszik ki az újautó-értékesítésnek, szemben a tavalyi 6 százalékkal. Az év első tíz hónapjában eladott hibrid és plug-in hibrid járművek száma meghaladta a 8600-at, ami 34 százalékos növekedést jelent, az idén értékesített közel 2200 elektromos autó pedig 49 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Az elektromos hajtás előretörése a fogyasztók preferenciáinak változásán túl ma még jelentős részben az alkalmazott kormányzati ösztönzőknek is az eredménye.”

A dízelautók visszaszorulásának trendje immár hetedik éve tart. Ez idő alatt részarányuk a forgalomba helyezett új személyautók körében 46-ról 22 százalékra csökkent. A dízelmotorral szemben tapasztalható bizalomvesztés több okra vezethető vissza. Egyrészt az elmúlt évek során a tulajdonosok széles köre szerezhetett negatív tapasztalatot arról, hogy főként az idősebb, gyakran bizonytalan külföldi előélettel rendelkező dízelautóknak jóval magasabb lehet a javítási költsége. Másrészt egyre több nyugati nagyvárosban vezetnek be komoly korlátozásokat a dízelüzemű személyautókkal szemben, ami növeli a bizonytalanságot a járművek jövőbeli használhatóságát illetően. Időközben eltűnt a dízel korábban tapasztalt árelőnye is a kutaknál. De nem lehet figyelmen kívül hagyni a környezettudatosságban tapasztalható szemléletváltozást, valamint az elektromos autók divattá válásának folyamatát sem.

A JATO nemzetközi autóipari trendkutató cég adatai szerint Európában idén szeptemberben fordult elő első ízben, hogy az elektromos hajtással is rendelkező autókból többet értékesítsenek, mint dízelből: előbbiek 25, míg utóbbiak 24,8 százalékos piaci részesedést értek el. A kontinens 27 autópiacát elemezve a JATO kiemeli, hogy elektromos járművekből először adtak el egy hónap alatt 300 ezernél többet Európában, és ez volt a második alkalom, hogy e járművek részaránya átlépje a 20 százalékot. Egy évtizede még a dízelautók uralták a piacot 50 százalékos részesedéssel, miközben az elektromos autók aránya az 1 százalékot sem érte el.

A használtautó-piacon árnyaltabb a kép

A vásárlók dízel iránti fenntartásait jól mutatják a JóAutók.hu keresési statisztikái is. Az idei első tíz hónapban az üzemanyag szerinti személyautó-kereséseknek mindössze 18 százaléka irányult dízelautókra, miközben a benzines keresések aránya 70 százalék volt, a villanymotorral is rendelkező járművekre pedig 12 százaléknyian kerestek rá. A portálon szereplő autóhirdetések nyomán pedig a benzines autókat hirdetők mindegyike átlagosan csaknem kétszer annyi telefonos érdeklődésre számíthatott, mint dízelautót hirdető társaik.

A használtautó-import szegmensében ugyanakkor továbbra is magas, 40 százalék feletti a dízelautók részaránya. Ennek az az elsődleges oka, hogy a nyugat-európai környezetvédelmi intézkedések hatására az idősebb, Euro 5-nél alacsonyabb besorolású autók a korábbinál akár 15-20 százalékkal olcsóbban érhetők el ezeken a piacokon. Tekintettel arra, hogy emiatt a használtautó-import összetétele jelentősen eltolódik az idősebb, erősen szennyező járművek irányába, szükség van a jelenlegi szabályozás szigorítására, ami elsősorban a korszerűbb műszaki és környezetvédelmi jellemzőkkel rendelkező használt autók irányába mozdítja el a behozatalt.