2020. december 01. 19:10   |   Autoblog
címkék:  

Ennyibe kerül itthon a Škoda villanyautója

Az Enyaq iV az első tisztán elektromos meghajtású SUV modell a cseh márka történetében. A Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjára (MEB) épül és már a tervezőasztalon is kizárólag elektromos modellként álmodták meg. Az előértékesítése már elindult, így várhatóan kora tavasszal megjelenhetnek az utakon az első modellek.

A Škoda Enyaq iV egy olyan vérbeli, teljesen elektromos modell, melyben kompromisszumok nélkül megfér egymás mellett az elegancia, a sportos kinézet, a márkától megszokott praktikum, és az SUV jelleg. Mindezeket figyelembe igazán különleges helyet foglal el a piacon, hasonló méretű és teljesítményű konkurenst egyelőre aligha találni. A maga 4649 milliméteres hosszával és 1879 milliméteres szélességével csaknem a Kodiaq méreteivel bír, 40 centiméterrel hosszabb például a Volkswagen ID.3-nál.

A szórakozásról és személyre szabhatóságról 10, vagy akár 13 colos kijelzőjű infotainment rendszer gondoskodik, melyen keresztül egyszerűen szabályozható a háromzónás fűtés, vagy akár a vezetőülés masszázsfunkciója. A leglátványosabb mégis a kiterjesztett valóságot használó Head-up Display, amely egy teljesen új korszakot jelent nem csupán az adatok megjelenítésében, de a tájékozódásban is.

A kényelem és a szórakozás mellett az Enyag iV a biztonságról is gondoskodik: 360 fokos kamerarendszere, parkolási asszisztense, prediktív tempomatja, sávtartó és holttér-figyelő rendszere segít abban, hogy mindenki épségben megérkezzen úticéljához.

Az Enyaq iV három különböző akkumulátorkapacitással és öt teljesítményváltozattal lép piacra, belevéve a legerősebb összkerekes RS verziót is. Mindezen felül jövőre érkezik az kupé kivitel is, amire szintén izgatott fogadtatás vár.

A Škoda online konfigurátorában egyelőre kétféle modellt lehet összeállítani, az Enyaq iV 60 és 80 modelleket. Az előbbi nem az alapkivitel, hanem akkumulátorkapacitás és teljesítmény tekintetében a második szintet képviseli. Villanymotorja 180 lóerős, akkuja 62 kWh-s, hatótávolsága pedig 390 kilométer. Az Enyaq iV 60 15 429 230 forinttól érhető el. Az eggyel magasabb szintet jelentő iV 80 modell indulóára 17 960 340 forint. Ebbe a változatba már 82 kWh-s telepet és 204 lovas villanymotort szereltek, a hatótávolsága pedig tetemes 510 kilométer.

Az Enyaqkal részletesen ebben a cikkben foglalkoztunk.