2021. január 26. 19:25   |   Autoblog
címkék:  

Cupra Formentor csúcsformában

A Formentor kupé-SUV a Cupra első saját fejlesztésű autója és látványvilág, illetve menetteljesítmények terén sem marad el a többi sportos Cupra modelltől. Akár 310 lóerős turbómotorral és aktív felfüggesztéssel is megvásárolható, valódi élményautó. Az ABT pedig még tökéletesebbre faragta.

Az Audi és Volkswagen modellek világszinten legnagyobb nemesítője, az ABT Sportsline az Ateca után a spanyol rétegmárka második modelljén is rajtahagyta a kézjegyét. Az átalakítást a 2 literes, közvetlen befecskendezéses turbómotorral kezdték, amely a Formentor csúcsváltozatában 310 lóerőt és 400 Nm nyomatékot mozgósít.

Egy high-tech vezérlőmodullal 370-re duzzasztották a ménest és 450 Nm-re gyarapították a forgatónyomatékot. A 60 lóerős és 50 Nm-es növekmény a gyorsulás és a rugalmasság javulását hozta, az ABT Formentora 4,9 helyett 4,6 másodperc alatt sprintel 100 km/órára, amely már nincs messze például a kézi váltós Porsche 718 Boxster GTS idejétől. Két hónapon belül sport kipufogórendszer is kapható lesz a Formentorhoz, amely a megfelelő zenei aláfestésről is gondoskodik majd.

Opcióként a gyári aktív felfüggesztéshez 35 mm-t ültető sportrugók rendelhetők és a könnyűfém felnik választéka is igen széles. A festői környezetben fotózott autón például 20 colos ABT Sport GR kerekek tündökölnek, matt fekete kivitelben, gyémántcsiszolt felülettel. A Sport GR mellett az FR modell is elérhető 20 colos méretben, míg az ABT DR és ER-C görgők 19 colos méretben választhatók.