2021. április 06. 18:15   |   Autoblog
címkék:  

Megújult a Jeep Compass

Ma leleplezték az új Jeep Compasst, az első Jeep szabadidőjárművet, amelyet a Stellantis csoport vezet be Európában. A bemutató fontos lépés a márka jelentősége szempontjából világszerte, de különösen az európai kontinensen. Az új Compasst kifejezetten úgy fejlesztették, hogy minden korábbinál európaibb legyen, a jobb minőségű kidolgozástól kezdve a fejlett fedélzeti technológiákig.

Az első generációs Jeep Compass 2017-es bevezetésekor a márka visszatért a kompakt szabadidőjárművek szegmensébe; ez volt az első, kifejezetten globális forgalmazásra tervezett Jeep modell. Ez fektette le a modell sikerének alapjait: a Compass bevezetése óta több mint 200 000 példányban talált gazdára Európában.

A Jeep kompakt SUV-jaként egyben a márka értékesítési teljesítményét is meghatározza. Az eladások több mint 40 százalékát megtestesítő modell az egyik leginkább közkedvelt Jeep Európában, és az egyik legkeresettebb a  plug-in hibrid hajtásláncot kereső ügyfelek körében. Az Európában eladott Compass modellek mintegy negyedét az ilyen 4xe kivitelek teszik ki. A 4xe kivitel Olaszország legkeresettebb plug-in hibrid szabadidőautója.

Az új Compass takarékos belső égésű és plug-in hibrid hajtásláncok széles választékával elérhető. Minden egyes erőforrás teljesíti az Euro 6D Final előírást. A motorkínálatban új az 1,3 literes, négyhengeres GSE benzines turbómotor, amely kiemelkedő menetdinamikát kínál, miközben fogyasztása és CO2-kibocsátása akár 27 százalékkal kedvezőbb (WLTP ciklus szerint) mint a korábbi benzines modellé.

A Renegade mellett a Compass is elsőként kapta meg azt a 4xe logót, amely a hibrid technológiával felvértezett, összkerékhajtású Jeep modelleket jelöli. Az emissziómentes közlekedésre is alkalmas plug-in hibrid modellváltozat kiemelkedő terepképességeket kombinálja a fenntartható mobilitással.

A még elegánsabb, még modernebb Compass vadonatúj utasteret is kapott. A legfontosabb funkciók a 10,25 colos Full HD digitális műszeregység, a digitális rádióvevő, a 8,4-10,1 colos érintőképernyővel szerelt Uconnect 5 rendszer, amely a műszerfal közepén feljebb költözött, így a vezető könnyebben és gyorsabban tekintheti át a kijelző tartalmát. A rendszer ötször gyorsabb processzort kapott, vezeték nélküli Apple CarPlay és Android Auto okostelefon integrációt biztosít, további szolgáltatásai között pedig megtalálható az interaktív 3D TomTom navigációs rendszer, a természetes beszédhang felismerő rendszer, továbbá a Uconnect szolgáltatások.

A belső tér még funkcionálisabb kialakítást kapott, hála az áttervezett középkonzolnak és a továbbfejlesztett tárolórekesznek. Ezen túlmenően az autó karakteresebb stílust sugároz, köszönhetően a prémium anyagokból építkező, igényes kidolgozású új műszerfalnak, padlókonzolnak, kormánykeréknek és ajtópaneleknek.

Az új Compass az első olyan Jeep az európai piacon, amely 2. szintű autonóm mobilitási technológiákkal rendelkezik. A modell minden kivitelén alapfelszerelésként kínálja a legújabb generációs vezetéstámogató rendszereket. Olyan funkciókról van szó, mint a jelzőtábla felismerés, az intelligens sebesség asszisztens, a vezetői éberség-felügyelet, valamint a kerékpárosok és gyalogosok észlelésére képes automatikus vészfékező rendszer. A legnagyobb újdonság azonban az autópálya asszisztens, amely az adaptív sebességtartó automatikát a járművet a sáv középvonalában tartó technológiával kombinálja.

Végezetül a Jeep Compass modellkínálata is módosul. Ötféle felszereltségi szint (Sport, Longitude, Limited, S és Trailhawk) mellett ötféle hajtáslánc-kombinációt kapunk – benzin- és dízelmotor, valamint plug-in hibrid, háromféle sebességváltóval (hatfokozatú kézi, duplakuplungos automata és hatfokozatú automata), továbbá első- vagy összkerékhajtás.

Az 1,3 literes GSE benzinmotor 130 vagy 150 lóerős kivitelben, kézi, illetve DDCT duplakuplungos sebességváltóval, elsőkerék-hajtással rendelhető. A belső égésű motorok kínálatát az 1,6 literes, 130 lóerős dízelmotor teszi teljessé, az erőforráshoz hatfokozatú kézi sebességváltó társul. Kétféle teljesítményű plug-in hibrid hajtáslánc érhető el, 190 vagy 240 lóerővel, hatfokozatú automata váltóval és eAWD összkerékhajtással.